O duminică în Ajun de Crăciun. O sărbătoare a Domnului vestită de toţi cei ce ne-au păşit pragul în strai de sărbătoare, strai ce aminteşte de străbuni, de tradiţiile şi obiceiurile acestora din cele patru zări a ţării.

Am afirma că e o zi binecuvântată pentru Concursul Ars Adolescentina şi însorită cu colinde pentru  toţi cei prezenţi la biblioteca Ovidius.

Această feerie o simţim de dragă dimineaţă, cu mult înainte ca acest concurs să-şi anunţe startul, fiindcă toţi participanţii au sosit şi s-au refugiat printre rafturile cu cărţi pentru a încălzi vocile cu un do-re-mi…, pentru a acorda viorile, pentru a silabisi colindul învăţat de la o bunică, de la o mătuşă sau chiar de la acea „baba Sanda”, aşa cum o numeşte toată lumea în sat, fiind cea mai învârstă femeie, după cum ne-a destăinuit un colindător.

Azi, „Răsună pe la fereşti, Vechi colinde româneşti” de la Soroca, Străşeni, Nisporeni, Hânceşti şi bineînţeles Chişinău.

Şi cum colinda nu are vârstă, ci doar o trecere uşoară din generaţie în generaţie, a fost cântată atât de cei micuţi, de clasele primare, cât şi de adolescenţi, preadolescenţi, gimnazişti, liceeni şi studenţi.

La bibliotecă, peste tot s-a reliefat lumina, pacea şi liniştea sufletească, emoţiile simţite individual şi transmise colectiv prin colindul ce vestea Naşterea Mântuitorului: „Sculaţi, sculaţi, boieri mari/ Că vă vin colindători./ Nu vă vin cu niciun rău/ Ci v-aduc pe Dumnezău,/ Pe Dumnezău mititel/ Mititel înfăşăţel.”

Prin autenticitate, prin voia bună care şi-a găsit locul printre cei prezenţi în sala de lectură a bibliotecii, moderatorul concursului, jurnalistul de la Radio Moldova, Zina Izbaş ne-a relatat ce reprezintă colindele, care e istoricul acestora.

În pauza creată de juriu pentru totalizare, în sală aceasta a prins conturul unor mărturii din partea oamenilor care au întâlnit altfel de Crăciun în viaţa lor şi au trecut prin nenumărate încercări.

Scriitorul Margareta Spânu-Cemârtan a tras într-o parte perdeaua şi a pus la dispoziţia publicului tânăr un timp trecut, comunicând experienţa de viaţă şi cum arătau sărbătorile din Siberii de gheaţă. Însuşi, Grigore Vieru venise cu o precizare pe marginea de operă „Amintiri din Siberii”: Nici un roman și nici un film artistic nu vor fi în stare să redea vreodată calvarul siberian, infernul bolșevic prin care au trecut poporul nostru și atâtea alte popoare subjugate de satana roșie.

Doamna Şinic Pelagheea, cititoarea bibliotecii şi membrul serviciului „Şezători de altădată” a alinat aducerile aminte printr-un colind autentic.

Între timp, a crescut nerăbdarea copiilor, tinerilor de-a auzi rezultatele. 

După cum e datina străbună participanții au primit câte un colăcel, dulciuri, iar cei ce au ocupat locuri de frunte au beneficiat de diplome, premii bănești și seturi de carte.

Premiul mare, o excursie în România, a bucurat fețele celor doi băieți, adevărați patrioți la chip și la suflet. 

Sigur, bucuria nemărginită a copiilor are un nume, partenerii Concursului Ars Adolescentina: Institutul „Frații Golescu”, Asociația „Tighina”; Centrul de Informare și documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s