„Ziua Limbii Române” a adunat la biblioteca „Ovidius” tineri declamatori uniți prin cuget și simțire românească. Cu acest prilej copiii au adus un elogiu limbii române demonstrând dragostea pentru cuvântul românesc.

Moderatorul activității le-a vorbit despre originea acestei sărbători și, în felul acesta copiii au aflat despre Marea Adunare Națională din 1989,  o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În cadrul adunării, se cere declararea limbii române ca limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină. Copiii au privit secvențe video de la evenimentul care a făcut istorie și au rămas profund impresionați de entuziasmul și patriotismul oamenilor de atunci. De asemeneai au făcut cunoștință cu marile personalități  care au luptat  și au suferit pentru identitatea noastră Națională.

În semn de înaltă recunoștință a răsunat Imnul Republicii Moldova, „Limba noastră”.  O atmosferă plină de trăire românească a creat cântecul „Pentru ea” de  Ion și Doina-Aldea Teodorovici.

Pentru ca micii ovidieni să pătrundă în esența acelei mișcări Naționale l-am invitat pe poetul și artistul plastic Victor Cobzac, un român înflăcarat  care a trăit elanul și emoția de la Marea Adunare Națională din 1989. Poetul le-a recitat poezia „Sunt român la mine acasă”.

Cu un recital poetic emoționant dedicat limbii române au evoluat cititorii fideli ai bibliotecii „Ovidius”, participanți activi  în cadrul programului „Provocarea verii”. Au răsunat poezii ca „Limba noastră” de Alexei Mateevici, „În limba ta” de Grigore Vieru, „Limba românească” de George Sion”, „Limba noastră cea română” de Dumitru Matcovschi, „Dulce grai” de Irina Samsonov, „Limba română” de Mircea Duțescu, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s