Dimineața de azi a fost proiectată altfel. Porumbeii au venit cu câte un plic sub aripioară în sala de lectură a bibliotecii „Ovidius”. Pe alături, o sticlă, echipată și ea la rându-i cu un mesaj.

Aceste elemente constituie nu doar decorul, ci aspectul de bază a primei componente a programului estival „Provocarea verii”, „Citește!”. Iar dacă analizăm în detaliu, porumbeii cu plicuri, sticla cu mesaj, conștientizăm că peste tot e informare și aici își face loc Mass Media.

Mesajele sunt la ordinea zilei. Indiferent de conținutul acestora, indiferent de expeditor sau destinatar.

Însă despre istoria mesajelor și a mesagerilor e important să cunoaștem!

Așa, cele trei echipe s-au ales cu câte un plic pe masă și o sticlă ce aștepta să-i fie citit mesajul.

Am aflat despre porumbeii mesageri, despre Cher Ami, cel care a salvat viața la 200 de oameni în primul Război Mondial și despre Kraiser, porumbelul german intrat în istorie prin faptul că și-a îndeplinit misiunea pe parcursul celor două războaie mondiale și nu a cedat nici atunci când a fost căpturat de trupele americane.  La fel au studiat despre soli și curieri, care au fost cei ce aduceau vești împăraților. Apoi au aflat „Ce este poșta electronică?, ce înseamnă „Neticheta” și „Reputația online”. Despre aceste noțiuni bine căptușite în plicuri, dar și în sticlă, care era un suport bun de-a transmite mesaje de către naufragiați, ovidienii nu doar au citit, ci și le-au reprezentat prin proiecte de grup, desene care vorbesc de la sine despre importanța comunicării și a difuzării informației în societate.

Proiectele copiilor au fost ascultate cu mare drag de către doamna Daniela Galai, directoare AO reprezentanța IREX Europe din Franța în Republica Moldova. Una din sugestiile doamnei Galai cu privire la jocul propus de echipa a treia, i-au ajutat pe colegi la descoperirea conceptului „Mass Media”.

Quiz-ul cu titlul: „Eu vara nu dorm și învăț educația mediatică” i-a provocat la noi descoperiri cu privire la ceea ce poate conține o informație, ce fel de știri ne oferă TV-ul sau în ce momente putem fi sceptici la anumite știri.

Cât despre netichetă, ea nu a rămas doar la nivel teoretic, căci analiza unui mesaj transmis prin rețeaua de socializare facebook, presupune descifrare și notare corectă a textului. Astfel, cele trei echipe au corectat greșelile de exprimare, ortografie și punctuație, apoi au enumerate câteva reguli.

 Atunci când vine timpul pentru creează, conștientizăm că neapărat vom inventa ceva, acel ceva ce va fi doar al nostru. Noi, ovidienii am creat o poștă electronica a programului „Provocarea verii”. Sigur, nu am inventat noi poșta, căci aceasta îi aparține inginerului american în informatică Ray Tomilson, încă la inceputul anilor ’70, însă noi am contribuit la inventarea datelor cu caracter personal care trebuie notate la crearea contului.

Credeți-ne, nu a fost ușor, căci ideile curgeau cu găleata.

Am reușit să creăm chiar două conturi, ce poartă numele de:  „Provocarea verii” și „CiteșteDescoperăCreează”. Am transmis mesaje și chiar am realizat un apel la solicitarea copiilor.

Pe bune, a fost o zi reușită! Am discutat și despre limbajul creolizat, iar ovidienii s-au întrecut la dramatizarea unor mesaje alcătuite din emoticoane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s