Înarmați cu un Jurnal de lectură, care i-ar ajuta la concentrarea atenției asupra momentelor esențiale din cele citite, la formularea și la organizarea gândurilor, al patrulea grup de Călători Ovidieni au pornit într-o odisee, în Epoca caracterizată prin supremația rațiunii și a științei – Secolul Luminilor.

După ce au luat cunoștință cu principalele date despre epocă, viață și specificul creației lui Jonathan Swift și capodopera sa „Călătoriile lui Gulliver”,  curioșii au încercat să coreleze tema lucrării cu perioada în care a trăit autorul, cu stilul epocii.

Uriașii Ovidieni i-au descopertit pe piticii din Lilliput, uriașii din Brobdingnag, au explorat  țara zburătoare, Laputa, țara cailor și  a ființelor monstruoase Yahoo.

Făcând popasuri printre rânduri, Cititorul a aflat că Swift în timp ce stimulează naivitatea lui Gulliver care-și povestește întâmplările din călătorii, el ne vorbește, de fapt, despre Anglia vremii sale și Franța și ne spune ce crede despre oameni, despre felul de a gândi al lor și despre relațiile dintre ei.

Ca să putem să-i examinăm pe îndelete și la adevărata lor valoare, mai întâi am citit un fragment din carte, apoi, cu ajutorul dicționarului, am explicat semnificația arhaismelor ca dregător, vistiernic, inch, arhaisme care i-au introdus pe Exploratori în spiritul epocii. Prin metoda „Pălăriile gânditoare”, participanții au evidențiat diferite posibilități de abordare a temei: pălăria neagră a considerat că este normal ca oamenii mari să facă acrobații pe frânghie, iar pălăria verde a considerat că vistiernicul și dregătorul ar fi putut proceda în alt mod… O adevărată furtună de idei printre pălăriile gânditoare! Tehnica PRES i-a îndemnat pe cutezători să scrie o petiție împăratului pentru a le permite să-l distreze cu un dans pe frânghie… Provocator!

Călătorii și-au notat impresiile, ideile, pasajele sau expresiile memorabile ale ființelor descoperite în Lilliput, Brobdingnag, Laputa și din Țara Cailor, unde au făcut cunoștință cu ființele YAHOO și HOUYHNHNMS.

De asemenea, Călătorii-Observatori au avut ocazia să viziteze Academia din Lagado, învățații de acolo se ocupă cu cercetarea a mai multor lucruri nefolositoare și absurde. Dintre ideile „ingenioase”, călătorii au descoperit, dorința unui cercetător de a transforma gheața în praf de pușcă, un alt cercetător le demonstrează un nou sistem de a construi casele, începând cu acoperișul și mergând spre fundație, o altă idee năstrușnică i-a dus pe savanți să extragă raze de soare din castraveți, care erau puse în fiole închise ermetic, apoi le foloseau în zile noroase, iar păianjenii ar fi preluat misiunea viermilor de mătase reușind să producă fire gata colorate dacă mâncau muște colorate. Mai există un proiect care presupune desființarea tuturor cuvintelor, care se dovedește foarte prielnic pentru sănătate, plus că i-ar ajuta să facă economie de timp.

Aceste descoperiri științifice ale învățaților de la Academia din Lagado le-a stârnit Observatorilor curiozitatea și amuzamentul.

Prin toate cele patru insule prin care au trecut, Gulliver și ai noștri Călători-Observatori au întâlnit moduri de viață diferite de la o insulă la alta. Indiferent dacă această diferență implică o nouă limbă pentru fiecare insulă, noi feluri de mâncare sau moduri diferite de guvernare. Această capacitate a Călătorilor noștri de a se adapta, face referire la capacitățile societăților din întreaga lume de a învăța să accepte și culturi noi.

O escală în Secolul Luminilor îl pune pe Călătorul-Observator să-și lărgească orizontul de cunoștințe și să conștientizeze că lumea din secolul al XVIII-lea a cunoscut o schimbare  majoră în cultură și tehnologie. Iar aceste scimbări au permis succesele și căderile societății pe care o cunoaștem astăzi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s