Fiecare zi își are însemnătatea sa. Fie ați auzit ceva nou, fie ați văzut sau sunteți partașii unui eveniment, a unui program, care aduce timpului utilitate.

La biblioteca „Ovidius” fiecare minut este cântărit minuțios, esența acestuia o găsești în programul „Provocarea verii”, bine fixată într-un „Citește”, ascunsă într-un „Descoperă” și reflectată în „Creează”.

Fiind conștienți că timpul e ireversibil, am comemorat 515 ani de la trecerea în neființă a Marelui Voievod – Ștefan cel Mare.

Drag Cititor, rogu-te a te opri din cale și a asculta cu răbdare povestea noastră, a ovidienilor care s-au grupat în două tabere și l-au descoperit pe Ștefan Voievod în imagini (puzzle).

Nu imagini întâmplătoare, ci neapărat cele care au cuprins două texte: „Ștefan cel Mare, biruitor în lupta de la Vaslui” de Dumitru Almaș și „Viața și faptele lui Ștefan cel Mare/ Încoronarea”.

Curioși de fire, dar și creativi nu doar și-au prezentat cele citite prin  organizatorul grafic „Ciorchinele”, dar și prin imaginea schițată a Domnitorului.

Întotdeauna există câteva lucruri pentru a le explora.  Așa că participanții noștri  nu au ezitat să afle cinci lucruri despre Ștefan cel Mare(locul nașterii, flota, barba sa, legenda „Muma lui Ștefan cel Mare” etc.

  Filmulețul „Ștefan cel Mare – domnitorul care a marcat istoria Moldovei” a fost debrifat prin jocul „Coroana”.

Să fi văzut cum sălta coroana de pe un cap pe altul, ați fi înțeles care sunt abisurile curiozității.

Cât despre „Creează” e imposibil să nu dăm sfoară în țară, căci ovidienii și-au confecționat o coroană, o sabie și un cal, după care au citit textul și și-au asumat câte un rol.

Deși, au lucrat în două grupuri, dorința de a se manifesta nu a diminuat, atât într-un grup cât și altul s-a găsit câte o persoană demnă de-a purta numele lui Ștefan cel Mare, dar au fost și din cei care s-au ales cu roluri secundare, pe care le-au jucat cu iscusință și dăruire de sine, căci a ajunge să fii aprodul Purice sau Șoiman a lui Burcel, nu e un privilegiu ci ți se acordă zilnic.

Cortina a căzut și iată-ne reveniți în realitate cu nostalgia unui trecut glorios, în care „Fost-au acestu Ștefan Vodă om nu mare de statu, mânios și de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospéțe omorâea fără județu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneșu, și lucrul său îl știia a-l acoperi și unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie însuși se vârâia, ca văzându-l ai săi să nu să indărăpteaze și pentru acéia, raru războiu de nu biruia. Și unde-l biruia alții, nu pierdea nădéjdea, că știindu-să căzut jos, să rădica deasupra biruitorilor.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s