Călătorii Ovidieni au aterizat de pe 46610 Bésixdouze, acolo unde poți contempla patruzeci și patru de apusuri de soare într-o zi, pentru o nouă aventură, o călătorie în Olimp. De ce Cutezătorii Ovidieni se îndreaptă spre acest Univers dincolo de nori?
Această lume fabuloasă te vrăjește în copilărie, demonstrând că steaua mitologiei nu va apune niciodată, atâta timp cât vor exista oameni cărora le va plăcea să depene povești.
Temerarii Călători au ales acest pelerinaj spre Olimp (spre Geneză), care te conduce spre adevăratele valori precum curajul, sacrificiul, dreptatea, compasiunea, pe care ar trebui să le reinterpretăm în societatea controversată de azi.
Miturile sunt considerate o lectură obligatorie la orice vârstă, iar reinterpretarea lor în operele unora dintre cei mai mari gânditori ai lumii, de la Freud la Mircea Eliade, nu poate decât să le ateste și mai pregnant valoarea. Or, înțelegerea mitului se număra printre cele mai utile descoperiri ale secolului XXI.
Pe Muntele Olimp se adunau zei cu povești fascinante, fiecare având putere asupra unui aspect din viața umanității. Pe ei îi conducea Zeus, tatăl tuturor, căsătorit cu Hera, iar lor li se alăturau alte zeități.
Mulți dintre noi am crescut cu poveștile olimpienilor, cu pildele de curaj ale eroilor născuți din zei, istorisiri captivante.
Dorindu-ne să știm mai multe despre mitologia greacă, ne-am documentat și am descoperit tainele uneia dintre cele mai complexe și mai fascinante colecții de mituri din istoria umanității. (Biblioteca Adevărul, adaptare text: Stelio Martelli)
Cea mai fascinantă modalitate de a face cunoștință cu zeii Greciei Antice este prin intermediul uluitoarei „ILIADA”, poemul epic atribuit lui Homer. Este considerată a fi prima operă literară europeană.
Poemul epic îl va introduce pe Cutezătorul Ovidian într-un război ce reia conflictele din cer, în cea mai fascinantă bătălie a tuturor timpurilor.
Călătorii vor avea nevoie de un ghid, iar acela va fi un cartograf iscusit care va cartografia pe hartă toate locurile misterioase pe care le vor parcurge curioșii. Aceasta nu va fi posibil fără poțiunea magică din 3 ingrediente: CITEȘTE, DESCOPERĂ, CREEAZĂ, un mix cultural care îi va supune pe Călători la diferite experimente literare pentru o bună documentare în a stabili traseul spre destinație.
Mai jos vă propunem HARTA CONCEPTUALĂ A INDICIILOR (Călătoria spre TROIA, prima zi – 01.07.2019.)
(Participanții vor completa un Chestionar, formulat din 13 întrebări – „Să aflăm mai multe despre tine, TINERE CĂLĂTOR!)
Sursă: C. Popescu, C. Dindelegan, L. Opriș, After School, COMPER, Limba și Literatura Română, clasa a V-a, Editura Paralelea, 45, 2013.
LECTURĂ INTERPRETATIVĂ:
„ILIADA – RĂZBOIUL TROIAN” de HOMER, Cântul I-III;
Mitul „Călcâiul lui Ahile”.
DESCOPERĂ:
- Civilizația bronzului. Luptele fratricide dintre greci.
(sursă: Le Nouvel Observateur);
- Cel mai vechi manuscris al Iliadei (datează din anul 900 e.n.) – biblioteca Dogilor din Veneţia.
CREEAZĂ:
Lapbook – enciclopedia mitologică. (modalitate în care informațiile sunt structurate pe mai multe felii și au o modalitate mai ușoară de accesare. Diferite figurine care se deschid și în interiorul cărora se află informația prețioasă, îi creează o plăcere copilului dornic de a avea informații ascunse pe cartoline).
METODE și TEHNICI de LECTURĂ, Experimente literare, Jocuri de Gândire Critică, Atelier de Creație, Atelier de Geografie, Atelier de Pictură:
Tehnica detaliului (pentru o înțelegere profundă a textului) – procedeu artistic folosit pentru crearea unei imagini veridice. Scopul detalizării constă în evidențierea, prin descriere și caracterizare, a unor trăsături tipice sau individuale ale cadrului acțiunii (anturajul, obiectele de interior, sunetele), ale personajelor (portretul fizic și verbal, vestimentația, gusturile), sau ale situației (acțiunile, evenimentele, atitudinile).
Tehnica PRES (Punct de vedere, formularea unui Raționament pe baza punctului de vedere expus, Exemplificare cu citate din text, Sumar) – se aplică în urma lecturii fragmentului propus.
Sursă: „Iliada” de Homer”
- Atelier de geografie: Harta Pelerinajului spre Olimp;
- Atelier de pictură: elaborarea Hărții Muntelui Olimp;
- Atelier de Creație: Lapbook – enciclopedia mitologică.
- Educație ecologică – Experiment: Lapbook din materiale reciclabile (carton utilizat);
- Atelier de film:
TEHNICA SCAMPER – conceptul de SCAMPER îl identificăm în secvența de film propusă – ecranizare a mitului „Războiul troian” (vom analiza mesajul mitului prin prisma KidsCo Cinema: Aventurile Copiilor Crayola – Calul Troian).
Chestionar de cunoaștere:
Să aflăm mai multe despre tine, TINERE CĂLĂTOR!
- Numele meu este………………………………………………..
- Am…………………………..ani.
- Oamenii cu care locuiesc sunt:
……………………………………………………………………………………………………..
- Mâncarea mea preferată este: ………………………………………………………….
- Jocul meu preferat este: …………………………………………………………………..
- Două dintre lucrurile care mă fac fericit(ă) sunt:
………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………..
- Două dintre lucrurile care nu îmi plac sunt:
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
Suntem siguri că te-ai gândit de multe ori la cea mai grozavă aventură de vară, de aceea te rugăm să ne împărtășești dorințele tale.
- Care e destinația ta de vacanță favorită?
………………………………………………………………………………………………………..
- Unde ai vrea să călătorești în această vacanță?
………………………………………………………………………………………………………..
- Ce mijloc de transport ai alege?
…………………………………………………………………………………………………………
- Pe cine ai lua cu tine în călătorie?
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
- Care sunt cele 5 obiecte pe care trebuie să le ai la tine?
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
- Care sunt primele trei cărți pe care le-ai pune în geamantan?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Te invităm, așadar, Cutezătorule Călător, într-o aventură pe Mare, condimentată cu multă literatură mitologică și cu multe experimente literare, istorice, ecologice, cinematografice, geografice, ca să exersezi cunoștințele pe care le-ai dobândit la școală. Noi, Ovidienele, vom căuta să sădim curiozitatea pentru mitologie prin activități distractive care încurajează creativitatea, lucrul în echipă și originalitatea în realizarea sarcinilor de lucru.