(RE) descoperirea povestirii filozofice „Micul Prinț” este o provocare pentru cititorul de toate vârstele…

Antoine de Saint-Exupéry este faimos mai ales datorită povestirii moderne Micul prinț (1943), o meditație filozofică de filon umanist asupra sensului existenței și relațiilor dintre ființe. Scrierea în care găsim noi sensuri la orice vârstă nu și-a deconspirat încă toate înțelesurile: la începutul anului 2012 s-au descoperit într-o colecție privată din Paris două pagini noi din Micul prinț – pagini fine, aproape translucide, cu antetul lui Saint-Exupéry, umplute cu text adnotat abia lizibil. Acestea au fost scoase la licitație în Paris, luna mai, 2012.

Micul Print

Nu este prima oară când Micul Prinț ne oferă suprize. În 1943, când această carte a fost descoperită într-un manuscris scrijelit de un autor cvasi-necunoscut, a devenit peste noapte o super-operă, vândută în peste 140 de milioane de copii în toată lumea și tradusă în mai mult de 260 de limbi. După Biblie, se pare că Micul Prinț este cea mai citită/vândută carte, afirmă fundația Saint Exupery din Paris. Din păcate, Saint Exupery nu a apucat să se bucure de succes, căci a murit într-un accident de avion în 1944.

Specialiștii speculează că aceste pagini noi aduc la lumină un substrat politic al textului mult mai puternic decât se credea până acum. Prima pagină conține text care în mare parte e redat în opera publicată, în capitolul 19, însă cea de-a doua pagină este o surprinzătoare descriere a întâlnirii micului prinț, abia ajuns pe pământ, cu un personaj cu totul nou, pe care micul prinț îl ia drept un ”ambasador al spiritului uman”. Acest ambasador, prima persoană întâlnită de micul prinț pe Pământ, este imaginat ca fiind extrem de ocupat, aproape că nu are vreme să stea de vorbă cu interlocutorul său cel curios, căci, după cum spune, caută cu înfrigurare și deocamdată în van un cuvânt din șase litere, un cuvânt absent care începe cu litera G. Din text nu e clar care este acest cuvânt,  dar pasionații de opera lui Exupéry, așa cum e Olivier Devers de la Associated Press, sunt de părere că în mod cert trebuie să fie o vocabulă cu înțeles umanist, iar dacă vom avea ocazia să studiem atent acest text vom vedea că misteriosul cuvânt se reliefează din context: ”război” (guerre), cu atât mai puternic cu cât nu este rostit.

Casa de licitații Arcturial a estimat, înaintea licitației din 16 mai 2012, un preț între 40.000 și 50.000 de euro pentru aceste pagini care reprezintă probabil singura referință directă la atitudinea anti-război a scriitorului.

sursa: Melville House Books

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s