Dacă ar fi să ne analizăm și să ne comparăm chipul pe care-l vedem în oglindă de la o zi la alta, am conștientiza că în niciuna din zile nu arătăm la fel. Această situație e caracteristică pentru toate lucrurile care ne înconjoară.

O zi petrecută la biblioteca „Ovidius” e și ea altfel decât precedenta. La-nceput am dezmorțit limba printr-o frământare: „Căruțașul cară cărțile cărturarului cu carul. Da, specifică bibliotecii.

Însă ideea principală constă că pe lângă frământările de limbă pe care le-au citit și repetat cu entuziasm, se ascundeau literele. Care la o primă vedere, au alcătuit cuvântul „Pauză”.

După o meditație a ovidienilor s-a ajuns la un alt lexem „Pupăza”. Cuvântul-cheie al acestei zile. Era de înțeles că nu putea să existe „Pauză” când de-abia ne-am salutat.

Pe când, „pupăza” avea să însemne mult mai mult. Așa s-au grupat în urma unui joc în două echipe, după care ghidați de tehnica „Mozaic” au devenit două grupe de experți, care la final trebuia să se reîntoarcă în grupul cooperatist și să-i învețe pe ceilalți ceea ce au însușit individual. Lucrul în echipă a fost vizibil, iar colaborarea una de bun augur, căci să repartizezi textul pe secvențe, necesită efort.

La final, am cules laurii a două texte total diferite ca structură: unul științific, iar altul artistic; unul din enciclopedie, iar altul din amintirile sfătosului bunic din Humulești, Ion Creangă.

Am auzit și sunete: „Pu-pu-puuu”, dar și imagini, care reprezentau pupăza așa cum au descris-o cercetătorii. Lectura înseamnă nu doar acțiunea de a citi, ci și de-a interpreta, relata cele citite.

Aceasta e prima componentă din programul „Provocarea verii”, aceasta e fundamentul, celelalte vin de la sine, dacă este dorință, voință!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s