Dimineața de duminică are soarele ei la biblioteca „Ovidius”, căci proiectul BestCoders își instruiește micii programatori într-un stil aparte, cu exemple din viața cotidiană, dar și din cele învățate la școală.

Pentru a studia bibliotecile și instrucțiunile, ei au dedus ce este un algoritm atât cu ajutorul teoremei lui Pitagora cât și prin intermediul rețetelor culinare, care sunt diverse și conțin fiecare ingredientele sale.

Copiii își notează informația teoretică: „Pentru a utiliza careva instrucțiuni în programul principal noi avem nevoie să includem careva biblioteci specifice”, după care urmează întrebările participanților și explicația (pe înțelesul copiilor) mentorului Mihai Molgan.

La fel aceștia sunt puși în situația de-a explica ceea ce au notat,  apoi colegii vin cu completări.

Ei au studiat ce sunt variabilele, numerele întregi, care e semnificația punctului și a virgulei (;) după fiecare linie de cod, care taste le utilizăm pentru afișarea datelor la ecran.

  Cealaltă grupă, instruită de mentorul Valeriu Cuțebov, au parcurs încă o dată informația despre limbajul de marcare HTML.

Jocul de rol i-a captivat din start, căci fiecare copil și-a dorit fie să intre în pielea unor designeri, fie a unor programatori. După ce s-au regăsit în rolul persoanelor cu viitor glorios, designerii au dat frâu liber imaginației și au prezentat designul site-ului, după care programatorii au încercat să transforme imaginile în coduri specifice, a căror notare le-au învățat la orele anterioare.

Aceeași grupă la ora de engleză, organizată de mentorul Veronica Roșcovanu, și-au prezentat camera, apoi au citit textul și l-au tradus, au discutat și au exersat asupra cuvintelor necunoscute.

Grupa rusă încântă prin liniștea care domină în sala de lectură, aceasta e echivalentă cu efortul, cu interesul și curiozitatea copiilor de a afla cât mai multe despre Google caută, despre cont și parolă, despre securitatea acesteia, despre coduri și rezultatul acestora. Au experimentat cu tabele și s-au ales cu o temă pentru acasă similară cu exercițiile efectuate.

  De la substantivul vis și verbul a se strădui studiate la ora de psihologie până la una din cele mai importante teme: Prietenia!

Noi ne-am fi dorit să fiți spectatori, pentru a auzi care e definiția Prieteniei în concepția copiilor: „Prietenia e de două tipuri, atunci când persoanei de alături îi poți spune orice secret și despre el nu va afla nimeni, dar este și cea de-a doua prietenie care se termină cu o trădare, cu dezvăluirea secretului de către cel care îți era prieten.”

Au și enumerat calitățile pe care ar trebui să se bazeze prietenia: interese comune, cinste, încredere, armonie, elementul principal îl constituie timpul.

Pentru a observa cum se leagă o prietenie și cum ar trebui să se lege prietenia într-un colectiv, copiii au fost supuși la câteva exerciții.

Prima sarcină a constat în gruparea a câte patru persoane și aranjarea sub formă de pătrat cu ochii închiși.

Cel de-al doilea exercițiu i-a supus la legarea prieteniei printr-un fir de ață, astfel încât să poată ținea echilibrul caserolei. Exercițiul i-a făcut să înțeleagă că mai multe fire trasate de ață și înțelegerea deplină între ei  aduce rezultate.

La moment, grupa rusă își schițează logo-ul și se gândesc la o deviză. Aici, observăm cooperare și colaborare. h

Finalul încununează opera, BestCoders e lumea copiilor fericiți în perimetrul bibliotecii „Ovidius”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s