Biblioteca „Ovidius” a devenit spațiul ideal pentru BestCoders, pentru ONG-ul care oferă studii gratuite în domeniul tehnologiilor informaționale, programare pentru copiii de la 7 la 18 ani.
Un mod aparte de a ne entuziasma, amuza și motiva cititorii să participe la activitate, dar și o metodă eficientă de a îmbogăți listă bibliotecii „Ovidius” cu noi cititori.
Într-un cuvânt, cei pasionați de cărți au ajuns să fie pasionați de programare, iar cei dornici de tehnologie au ajuns să fie cointeresați de cărți. Un avantaj dublu.
Azi, teoria a interacționat cu practica, de la limbajul de marcare HTML, pagini web, nume de site-uri, zona de domeniu pâna la inventarea denumirilor de site-uri proprii.
Cei mai activi au fost remunerați cu o carte. O carte pe care și-ar fi dorit-o toți, dar au primit-o doar cei care au dat dovadă de activism și spirit de observație.
Logică, răbdare și motivație sunt trei cuvinte ce caracterizează cele două activități care s-au desfășurat la biblioteca „Ovidius” alături de mentorul și inițiatorul acestui proiect, Valeriu Cuțebov.
Tema pentru acasă i-a încântat pe inițiații în programare: Ce vor face cu site-urile? Ce vor afișa pe aceste site-uri?
O provocare care i-a încântat și mai mult când au conștientizat că ei sunt administratorii, creatorii propriilor vise și dorințe.
Un alt grup a exersat în limba engleză împreună cu mentorul Veronica Roșcovanu, învățând să se prezinte, să descrie o imagine, fie un apartament sau alte obiecte ilustrate.
Grupul de vorbitori de limba rusă sunt la o altă etapă, ei deja posedă un site a lor și sunt curioși să afle lucruri noi despre administrarea unui server, a unei baze de date, costul și securitatea acestuia.
Ce este internetul? O întrebare care i-a provocat pe copii să ia rolul unui mentor, să explice celorlalți importanța acestuia, dar și pe ceilalți să-i poziționeze în situația de-a fi buni ascultători și de-a veni cu informație suplimentară la ceea ce deja s-a spus.
BestCoders nu doar instruiește copiii în domeniul programării, ci îi învață a învăța prin comunicare, colaborare și cooperare.
Psihologia e un alt domeniu în care s-a încadrat grupa de vorbitori de limba rusă. Dacă data trecută au studiat Visul și le-au expus pe cele proprii, de data aceasta au încercat să explice prin ce își vor putea realiza visul. Cuvintele: a se strădui, a depune efort, a munci sunt cele utilizate în discursul copiilor.
De fapt, prin intermediul acestora au descoperit tema noua: A se strădui, o temă strâns legată de cea anterioară. Cu ajutorul mentorului Bănărescu Alexandru, copiii au învățat a se strădui prin desenarea unei biciclete. În primul caz, au desenat conduși de replica „străduiți-vă să nu vă străduiți”, ca mai apoi să desene încă o data același desen, străduindu-se să obțină un desen mai calitativ.
Importanța acestui exercițiu e de-a observa diferența dintre desene și rolul străduinței în activitate.
Prin urmare, BestCoders îmbină utilul cu plăcutul. Cunoașterea limbii engleze și dezvoltarea unor trăsături de caracter, precum perseverența, optimismul și curajul de-a te pronunța sunt mijloace necesare în formarea micilor programatori.
De aceea, BestCoders înseamnă Curiozitate, Inteligență, Succese, iar deviza e simplă: …fără vis nu poate fi curaj, iar fără curaj nu poate fi acțiune!!!