Uite, că a trecut Crăciunul, mult așteptata sărbătoare a Nașterii Mântuitorului, dar și a colindelor ce vestesc acest fapt.

Atât în pre-Crăciun, Crăciun, cât și  în zilele următoare, biblioteca „Ovidius” simte feeria sărbătorii, în special, a colindelor și a cetelor de colindători veniți din patru zări ale țării, pentru a vesti la concursul „Ars-Adolescentina-2018”, Nașterea Mântuitorului.

Această tradiție, păstrată cu sfințenie din moși-strămoși schițează în colțul buzelor câte un zâmbet, unul de mulțumire pentru Minunea cea Mare, dar și pentru moștenirea fără de preț.

Atunci când se aprinde în zare o steluță sau clinchetul clopoțelului răsună peste văi, tocmai atunci e momentul să deschidem larg ferestrele inimii și să oferim bunătatea proprie pentru a contribui la un bine comun.

Colindele intonate la acest concurs poartă alura sărbătorilor de altădată, atât de îndrăgite de copii, părinți și bunei, încât în ele era proiectat tot farmecul Crăciunului.

Deși, se zice că între timp aceste frumoase obiceiuri rămân în umbră, oricum la biblioteca „Ovidius” și la concursul „Ars Adolescentina” ele reînvie în fiece an. Anume autenticitatea acestora le menține, iar bucuria colindătorilor și a ascultătorilor nu poate fi redată, căci: „N-am venit să cerem, ce-am venit să dăm…”

Au venit să ne ofere bucuria Nașterii Mântuitorului.

Biblioteca „Ovidius” a primit acea zestre spirituală necesară unui creștin. Am fost colindați și am auzit colinde și din Ocnița, și din Râbnița, și din Comrat, și din Soroca, evident și din Chișinău, căci oameni cu tradiție există peste tot.

Datorită oamenilor cu suflet mare, colindătorii au fost mulțumiți cu colăcei, dar și cu cadouri. Fiind un concurs, participanții au primit diplome, locuri de frunte și premiul mare, excursie în România, din partea Fraților Golescu.

„Ars- Adolescentina 2018”, etapa colind,  e concursul ce oferă generațiilor tinere dreptul la afirmare, dreptul de a se promova în societate, dar și de a menține tradiția: Dumnezeu Preasfântul,/ Colindând pământul/ A vrut să nu mai fie/ Potop şi urgie./ El făcu lumină/ Blândă şi senină/ Şi-şi trimise Fiul/ S-alunge pustiul.(…) Dumnezeu Preabunul/ Ne-a trimis Crăciunul/ Cu har şi bucurie/ Şi aici să fie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s