Zile de toamnă. Zile în care biblioteca „Ovidius” este cuprinsă de activități și servicii. Zile în care serviciul „Șezători de altădată” își spune cuvântul și-și lasă amprenta în sala de lectură a bibliotecii.

Brumar a transformat șezătoarea seniorilor într-un deliciu al toamnei, în ore netrecute prin clepsidra timpului, în poezia Zinei Izbaș împletită prin lucrul manual al doamnelor. Versuri care păreau a dicta ornamentul, versuri ce au răscolit amintiri, ce au produs lacrimi, lacrimi de fericire pentru omagiată, pentru cartea trecută prin culorile Centenarului, pentru „Minunea așteptării”.

A spune versuri, a aminti de străbuni, a-ți dedica mâinile și sufletul unor articole de artizanat, ați lăsa în același timp urechile ciulite la slova cărții. E firesc pentru o șezătoare. Și totuși, e și gram de nefiresc într-un timp modern, dedicat totalmente tehnologiilor informaționale.

O masă întinsă cu de toate, cu oameni cu suflet nobil, cu amintiri de tot soiul, dar care trasează axe paralele între participante, de parcă și-ar aminti de un trai comun. Aici, discuțiile s-au înfiripat cu cântece patriotice, cu acea galbenă gutuie, care traduce gustul atâtor toamne, cu balada lui „Constantin Brâncoveanu” pe care, participantele, deși situate la km distanță și-o amintesc ca pe-un crez citit și recitit de mama.

Această baladă și-a făcut cuib în opera protagonistei Zina Izbaș, în poezia La Sâmbăta de Sus: „ Este Brâncoveanu, mamă, Constantin, / Domnul cel neînfrânt de hainul păgân, / i-am lăsat pe lespede făclia din sfințită ceară/ ca să unească Basarabia cu întreaga Țară”.

 Ziua de naștere a jurnalistei și poetei Zina Izbaș a derulat pe acord de felicitări din partea echipei „Ovidius”, din partea seniorilor care au cântat „Mulți Ani Trăiască”, dar și pe acord de poezie, una aproape de suflet, aproape de trăirile doamnelor prezente la activitate.

Alături de protagonistă, a fost colega sa de la Radio Moldova, Maricica Munteanu, care a venit nu doar cu un mesaj de felicitare, dar și cu toată susținerea.

Seniorele au creat hora întrebărilor în jurul poetei Zina Izbaș, descoperind tainele acesteia. Astfel, am aflat anotimpul preferat al poetei „Toamna este primăvara mea!”: „Noiembrie mi-e început de viață/ Și-un ram c-o frunză galbenă de dor.”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s