Septembrie, soare, sărbătoare, e Ziua Ușilor Deschise pentru toate bibliotecile din rețeaua BM „B.P. Hasdeu”. De la răsărit și până la apus de soare, am fost vizitați de cititori curioși de la toate Instituțiile de învățământ din cartier, începând cu grădinițile și finalizând cu Centrele de Excelență și universitățile.

Pentru unii, am spus povești despre zâna care a contribuit nemijlocit la inaugararea acestei biblioteci, cât și despre regele de peste Prut, care a dat o mână de ajutor acesteia și un cadou iconmensurabil- primele cărți. Pentru adolescenți, povestea își pierde farmecul, astfel am recurs la istorie, la ceea ce i-a fascinat de rând cu beletristica, mai cu seamă, cea eminesciană, transcrisă în original cu tot cu corecturile poetului, cât și despre fondul de cărți, care nu se mai rezumă la o „casă de cărți”, ci la un număr stabil: 42.000, concursuri și programe de lectură, cărți electronice și QR code. Pentru cei mari „cartonașele magice” ce-ți permit accesul în 27 de filiale ale BM „B.P.Hasdeu” nu provoacă fantezie, așa că le zicem simplu și pe un ton convingător: „Poftim permisul!”

Astăzi, întâmpinați de literele multicolore, au pășit unii mai sfioși, alții mai îndrăzneți pe drumul cărții, unul cu trei direcții și vârste: oficiul pentru copii, sala de împrumut și sala de lectură.

Toți au învățat lecția, conștientizând că la oficiul copii putem glumi și râde în hohote fără a deranja pe cei din jur, ne putem juca cu mingea, transformând-o într-o jucărie de vorbe sau putem asculta la nesfârșit cărțile ce miaună sau ne deșteaptă cu „un cu-cu-ri-guuu…”. Sala de împrumut e una a artelor, aici clasicii dialoghează cu universalii, iar vocea cititorului coboară într-o altă tonalitate involuntar, dar nu atât de mult ca în sala de lectură, unde se vorbește aproape în șoaptă, de parcă ne-ar fi teamă să nu trezim cumva științele, atât cele reale, cât și cele umane.

Fiecare sală a aprins o luminiță prin ochii copiilor, a glăsuit prin gura acestora și i-a impresionat la maximum, căci are cu ce, cu toate cărțile, cu periodicile, cu documentele electronice, cu colecțiile de cărți, cu publicațiile proprii, cât și cele ale colegilor, cu expoziții pentru toate vârstele, pentru toate gusturile: Topul celor mai solicitate cărți; Cărțile care-ți sunt călăuză în viață; Grămăjoară lângă povestirile lui Ion Druță; Ion Druță – omul cu cele mai multe doruri; Ziaristica e literatura pe colțul mesei etc.

Ziua Ușilor Deschise la Biblioteca „Ovidius” e mai mult decât o ușă ce lasă soarele să intre, să ne încălzească, e ușa ce te-ndreaptă către cărți și prin cărți. Bucurați-vă de această ușă a bibliotecii, care te îmbie să-i calci pragul zilnic, să vă zicem a suta și a mia oră: Bine ai venit, drag cititor!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s