Academia de Vară a Tinerilor Bibliotecari e ușor de asociat cu o bibliotecă modernă ce îmbină perfect armonia cu lectura, comunicarea cu serviciile, colaborarea cu parteneriatele și multe alte nuanțe, care au trezit în tinerii bibliotecari o dorință avidă de a cuprinde necuprinsul.

În fine, aceste patru zile au conturat în mintea noastră schița unui bibliotecar inovator și a unei biblioteci cu viitor.

Așa, ori altfel a crescut inspirația, imaginația și dorința noastră de a implementa cele învățate atât în cadrul exercițiilor practice oferite de către moderatori, cât și mai apoi, căci ideile veneau cu duiumul.

Ar fi fost imposibil să nu vină ele, ideile, căci patru zile au reprezentat mult mai mult decât durata propriu-zisă, mult mai mult decât am fi crezut că ar fi fost în stare să ne ofere. De fapt, aceasta a fost una din temerile celor 20 de participanți.

O frică pe care am învins-o până la sfârșit, dovedindu-ne contrariul, victoria și izbânda tuturor sesiunilor de formare profesională.

Nu e o laudă, mai curând o confirmare a faptului că în timp puțin am reușit multe, am acaparat cunoștințe de Advocacy, de Parteneriate, Fundraising, Planificare strategică, Indicatori statistici, dar am și explorat lumea nemaipomenită a bibliotecilor: Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Filiala Târgoviște, Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, unde s-au desfășurat unele sesiuni de formare profesională.

De rând, cu turul bibliotecilor a prins aripi curiozitatea: Ce fel de servicii oferă biblioteca? La ce servește un spațiu amenajat într-un stil neobișnuit? Prin ce metode și tehnici sunt atrași cititorii?

Întrebări banale, dar care au o cu totul altă conotație atunci când sunt adresate într-un mediu specific.

Așa a și fost, am rămas frăpați de răspuns, de felul în care acesta ne-a atenuat curiozitatea despre CodeLab (școala de coding), Clubul de robotică, Postere și Infografice în Canva, Teatrul de Păpuși, Tablet – Picii creează povești, siguranța pe internet și multe altele.

Timpul a trecut pe neobservate, însă impresiile nu ne-au lăsat baltă, ele produc și acum suspans prin amintiri, trasând și acum interes pentru Centrul de Formare IT, Tekwill; Centrul pentru Copii și Tineret, Artico; Librăria – Bestseller și alte spații ce au provocat discuții și au produs idei prin activitățile pe care le prestează.

Biblioteca „Ovidius” a savurat din plin nectarul sesiunilor de formare profesională, prin intermediul tânărului bibliotecar, Ana Ostașevschi, care s-a reîntors la bibliotecă inspirată și pregătită întru realizarea gândurilor inovative.

Prin urmare, Academia de Vară a Tinerilor Bibliotecari, organizată cu suportul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova și Novateca a deschis noi orizonturi pentru bibliotecarii tineri.

Fiind la cea de-a treia ediție nu ne rămâne decât să Vă urăm o activitate de bun augur și noi perspective în instruirea tinerilor bibliotecari. 

 „Tineri, entuziasmați, curioși, creativi” aceasta ar fi deviza celor  20 de bibliotecari, care au acumulat experiență, dispoziție bună, energie și idei pentru servicii noi sau inovarea celor existente, cât și certificate de participare, care motivează și precizează de fiecare dată contribuția și succesul fiecăruia. 

La Mulți Ani, Academia de Vară a Tinerilor Bibliotecari! Vivat Academia!

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s