Creativitate, imaginație și dibăcie, aceste cuvinte ar reprezenta cel de-al doilea titlu al zilei de miercuri. O zi îmbibată de spirit la biblioteca „Ovidius”. O zi în care serviciul „Să re-auzim povestea” e în forță, iar participanții asemeni „Cavalerilor Mesei Rotunde” sunt pregătiți să exceleze prin discuții și dezbateri, prin idei și sugestii.

Astfel, cartea „Povești cu tâlc” de Alexandru Mitru, a poziționat micii cavaleri față-n față cu galbenul foii, care liberă ca și fantezia acestora, aștepta transformările. Unii au confecționat câte o carte, alții au optat pentru un fulg, pentru un suport cu întrebare retorică: „Despre ce vom discuta azi?”. Pe cât de firesc, pe atât de neobișnuite au fost argumentele, care au lansat cea de-a doua provocare: Ce simbolizează culoarea „galben”? Răspunsul ilustrează un soare, care tiptil-tiptil a ajuns la lumină și căldură, apoi la grâne, la galbenul spicului de grâu.

Așa ori altfel, am  lecturat textul Spicul de grâu și pleava de Alexandru Mitru, care a evidențiat prin povestea spicelor tipologia oamenilor, cei mândri și trufași s-au regăsit în spicul gol, din care, la treierat nu rămâne decât pleavă și  vizavi spicele gârbovite, spicele ce nu văd lumina soarelui, dar care în schimb, oferă pâinea pe masă și lumină în sufletul treierătorilor, aceste spice reprezintă devotamentul și bunătatea oamenilor.

Dicuțiile au fost ample, la fel ca și proverbele ce au ilustrat conținutul, dar și categoria celor două spice:

Proverbele date reprezintă morala textului, pe care copiii au discutat-o în raport cu faptele și dialogul celor două spice.

Din vorbă în vorbă, am ajuns și la un exercițiu practic, la formularea comparațiilor,  nu înainte de a explica cerința și definiția acestei figuri de stil. Comparațiile au reliefat întru totul contextul, după cum urmează: Un lan de grâu ca o lună; oamenii treierau grâul asemenea furnicilor; spicele lăudăroase ca și fariseii; spicele vorbeau ca o moară stricată etc.

La final de activitate, ne-am dorit reciproc să avem parte de bunăvoința spicelor de grâu și să ocolim trufia și neobrăzarea plevei. Decizia aparține fiecăruia din noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s