La biblioteca „Ovidius”, luna lui cuptor impresionează prin „Poveștile tălmăcite de Alexandru Mitru”, prin curiozitatea ce aprinde licăr în ochii cititorilor de fiecare dată când ne reîntâlnim la serviciul „Să re-auzim povestea”.

De ceva timp, lăsăm în umbră titlul textului pentru a-l descoperi la final, din adunatura de rânduri bine rotunjite negru pe alb.

E o metodă pe care am testat-o o singură dată, dar care e solicitată de camarazii serviciului, ce nu uită să fie prezenți la ora de poveste în fiecare zi de miercuri.

Lădița cu expresii frazeologice și explicația acestora a fost accesibilă pentru fiecare copil, care a extras câte două fișe, unii ingenioși, dar mai cu seamă norocoși la extragere, au dispus și de expresie, și de semnificația acesteia. Astfel, expresiile și-au găsit rostul pe tablă, iar sensul acestora în textul pe care l-am lecturat: „Vulpea și iepurașul” de Alexandru Mitru.

Într-adevăr e o poveste cu tâlc, care a captivat publicul mic, dar a și înșirat istoria unui iepuraș curajos și isteț, Tomiță.

Din acest considerent, participanții au oferit următoarele titluri: Tomiță, Tomiță cel isteț, Tomiță cel șmecher, Vulpea păcălită de iepure, Vulpea și Tomiță, Vulpea cea vicleană și Tomiță cel deștept. Titlurile au fost bine punctate și argumentate. Dacă e să le analizăm, atunci observăm că majoritatea direcționează spre titlul propriu-zis al textului: Vulpea și iepurașul.

Povestea a fost discutată și ilustrată de către copii fragmentar, așa încât am putea relata momentele subiectului, după care acestea și-au găsit locul pe un poster, care conține și o numărătoare despre cele două personaje.

În timpul desenului, am memorizat numărătoarea și am explicat regulile jocului, unde și când o putem întrebuința, cine și când va deveni iepure sau vulpe.

Ansamblul de cuvinte ne-a deșteptat la finalul orei de poveste, care volens-nolens a anunțat morala: Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

Zâmbetele de pe fețele copiilor semnează tratatul de reușită.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s