Timpul le hotărăște pe toate. El marchează victoriile și înfrângerile. El depistează problemele și propune soluțiile.

În perioada 16 – 19 mai, Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, Bacău, în colaborare cu ANBPR și Bibliotecile Publice din România, au organizat Conferința Internațională „Biblioteca Publică, soluții și perspective în dezvoltarea comunității”, cu prilejul a 125 ani de bibliotecă publică în Bacău și sub egida Centenarului Marii Uniri.

La această conferință au participat 120 de specialiști în biblioteconomie, fie bibliotecari-formatori, fie manageri de bibliotecă sau șefi de servicii, care au avut menirea de-a interacționa și a face posibil schimbul de informații. Printre cei 120 de invitați din București și Brașov, din Brăila și Galați, din Olt și Sibiu, din Dâmbovița și Iași, am participat și noi, cei de la Chișinău, alături de vecinii-bibliotecari de la Cernăuți.

Am rămas profund impresionată de peisajul Bacăului, întretăiat de lumina soarelui îndreptată spre Instituțiile ce-au găzduit comunicările și schimbul de experiență: Universitatea „George Bacovia”și Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”. Acestea ne-au primit cu pâine și sare, cu voie bună și soare.

Ar fi inadmesibil, dacă nu am aminti despre programul cultural, desfășurat la Teatrul Municipal Bacovia ce a îngemănat lansarea de carte: Oarecum anacronic de Dan Petrușcă cu impresiile poetei Nora Iuga prin Pasiune/Poezie și critica constructivă a profesorului universitar, doctor Constantin Dram, care nu au interacționat decât după combinarea recitalului: Cvartet consonanțe și recitalul poetic: Denise Ababei/Eliza-Noemi Judeu.

Prima zi de conferință ne-a fascinat la maximum, pe când cea de-a doua ne-a emoționat.

Aici, voi re-aminti că BM „B.P. Hasdeu” a fost reprezentată la Bacău de patru persoane: Gabriela Bulduma, director executiv ABRM, Lilia Gamarța, șef filiala „Ștefan cel Mare”, Maria Burcovschii, bibliotecar principal, filiala „Târgu Mureș” și Ana Ostașevschi, bibliotecar, filiala „Ovidius”.

Împreună, prin comunicări și prezentări digitale am schițat în fața publicului de la conferință imaginea serviciilor și oportunităților create la BM „B.P. Hasdeu” pentru utilizatorii chișinăuieni din cele patru sectoare ale capitalei.

Însă, emoțiile celei de-a doua zi de conferință s-au ivit pe fața bibliotecarilor în incinta Filarmonicii „Mihail Jora”, Bacău, prin desfășurarea Festivității de înfrățire „Unirea bibliotecilor”, însoțită de recitalurile extraordinare ale Sofiei Vicoveanca și a lui Florin Piersic.

Vizitarea Casei George Bacovia a trezit impulsuri în inimile basarabenilor prin omniprezența lucrurilor ce au aparținut până nu demult poetului, dar concomitent a lăsat amprenta unei conferințe de excepție și a unui oraș cultural – Bacău.

Nimic din ce-am văzut, din ce-am auzit și din ce-am întâlnit în drum de experiență nu era posibil, dacă nu ar fi fost invitația din partea Președintelui ANBPR, Sorina Stancu și a Managerului Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, Adrian Jicu.

Mulțumiri și urări de bine își iau zborul către voi, oameni ai cărții, deschiși spre comunicare și colaborare în orice timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s