15-mai-ziua-latinitatii-0            Cetăţenii din cele 37 de state membre ale Uniunii Latine marchează, la 15 mai, Ziua Internaţională a Latinităţii (Journée Internationale de la Latinité). În anul 2000, Congresul Uniunii Latine, cuprinzând 37 de reprezentanți ai statelor membre, a luat decizia de a marca Ziua Latinității în această zi. Uniunea Latină a fost înființată în 1954, la Madrid. Limba română, alături de franceză, italiană, catalană, portugheză, spaniolă, constituie limbile oficiale ale Uniunii Latine.
Ideea de latinitate a limbii române a început să fie afirmată de generația cronicarilor (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce), apoi de stolnicul Constantin Cantacuzino și de Dimitrie Cantemir. Atinge apogeul prin reprezentanții „Școlii Ardelene” (Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior). Istoria veche a românilor este expresia unei sinteze daco-romană a unui proces adiacent de integrare și de asimilare a elementului migrator. Potrivit cercetătorilor (istorici, lingviști, etnologi), limba română este rezultatul acțiunii conjugate a mai multor elemente: cel de dac, roman și migrator. Limba latină s-a format din limba latină populară adusă în Dacia și dezvoltată până în zilele noastre.
Primul care demonstrează latinitatea limbii române este Grigore Ureche, într-un capitol din lucrarea sa „Letopiseţul Ţării Moldovei”, consacrat special acestei probleme, intitulat „Pentru limba noastră moldovenească”, pentru care conchide cu mândrie că „de la Rîm (Roma) ne tragem; şi cu ale lor cuvinte ni-i amestecat graiul”.
Pentru a-şi convinge cititorii de acest adevăr, el dă o probă de etimologii latine : „…de la rîmleni, ce le zicem latini, pâine, ei zic panis, găină… ei zic galina, muierea… mulier […] şi altele multe din limba latină, că de n-am socoti pre amănuntul, toate le-am înţelege.”
Modelul lui Grigore Ureche îl urmează alţi scriitori şi lingvişti care susţin în lucrările lor sorgintea latină a limbii române.
Limbile de origine latină sunt cele mai melodioase, iar limba română este moștenirea pe care am primit-o de la strămoșii noștri, de la părinții noștri și dascălii noștri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s