Poluarea planetei pe zi ce trece ne afectează din ce în ce mai mult și se pare că populația nu acordă interes acestui fenomen nociv. De Ziua Europei, însă, câțiva elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”: Bianca Roșca, Amelia Mardari, Grigore Ciobanu, Valeria Memeț și Mihaela Bejenari, fiind antrenați într-un proiect ecologic, au luat atitudini de protejare a naturii printr-un șir de activități ecologice, scopul cărora au fost să contribuie prin exemplu personal la ameliorarea situației ecologice și să sensibilizeze trecătorii de pe străzile Chișinăului.
Una dintre activitățile informative realizate de Echipa „Hai să protejăm natura!” a fost Marșul Ecologiștilor. Membrii echipei au mărșăluit pe străzi îmbrăcați în haine verzi din material reciclabil, distribuind trecătorilor fluturași cu mesaje educative „Colectarea diferențiată a deșeurilor este un semn de civilizație și inteligență. Fabricând obiecte noi din materiale reciclate, se economisește energie și se poluează mai puțin mediul ambiant. Este important să separăm plasticul de sticlă și hârtia de aluminiu!”. Reciclarea începe cu sortarea deșeurilor în casele noastre, în locurile publice și se finalizează cu aerul curat și pământul sănătos de care avem multă nevoie.
Mesajul Micilor Ecologiști a fost însoțit și de sloganul „Verdele este mai mult decât o culoare, este un mod de viață!”, ce a răsunat pe șoseaua Hâncești, având un impact asupra cetățenilor, care încercau să afle mai multe despre mesajele transmise de elevi și chiar să pozeze cu ei, astfel promovând și ei conceptele ecologice cu privire la un mediu sănătos în zona natală și formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător prin valorizarea lucrului în echipă.
Pentru a-și promova ideile ecologice, Micii Ecologiști, care sunt și cititori fideli au fost găzduiți de biblioteca „Ovidius”, unde au realizat un șir de experimente ecologice prin care au demonstrat importanța procesului de reciclare, procesului distructiv de oxidare a alimentelor, existența amidonului modificat în alimente, cantina păsărelelor, candela ecologică.
Copiii au avut ocazia să facă experimente cu ajutorul obiectelor și substanțelor din universul imediat (pet-uri, bicarbonat de sodium, iod, oțet, lămăi, portocale, lactate, mezeluri, ulei, esență de mentă, lumânări, bețișoare igienice, mănuși sterile, pahare din plastic, etc. ).
Vă oferim câteva exemple de experimente pe care le-au realizat Micii Ecologiști:
Amidonul în alimente
Am testat existența amidonului în alimente: pâinea de secară, brânza de vaci, ketchup-ul, mezeluri. Amidonul este sursa principală de carbohidrați, furnizorul glucozei, administrându-l luăm porția de energie de care are nevoie organismul. Iar amidonul modificat poate fi o sursă de energie periculoasă, care declanșează tulburări ale tranzitului intestinal și deficitul de atenție. Cum îl testăm în alimente? Foarte simplu, cu ajutorul picăturii de iod.
Cerneala invizibilă
Acest experiment constă în utilizarea materialelor din universul imediat, precum lămâia. Să scrii un mesaj cu suc de lămâie nu e într-atât de ușor, dar e captivant, în momentul când poți descifra mesajul la flacăra unei lumânări și concomitent conștientizezi că această magie are loc în urma procesului de oxidare.
Enzima fructului intră în contact cu oxigenul, astfel are loc procesul de oxidare, apar diferite reacții la nivelul structurii moleculare a fructului. Mărul se oxidează rapid dacă nu este tratat cu chimicale. Lămâia se oxidează mai greu, dar la o temperatură înaltă, sucul de lămâie se oxidează ușor (mesaj scris cu suc de lămâie, apoi decodificat la flacăra aprinsă). Oxidarea este un proces distructiv, 80 la sută, fructul își pierde din proprietăți. Se oxidează și legumele, nu doar fructele.
Tinerii experimentatori, fiind încântați de activitățile ecologice, își doresc să realizeze noi descoperiri, deoarece sunt atractive și contribuie la o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare.
Atât școala cât și biblioteca poate contribui la responsabilizarea societății prin informare, conștientizare și educare. Copiii noștri au demonstrat că modul de viață ecologic este cool și trebuie să devină cotidian.