Dacă, Romani, cineva nu cunoaște-ale dragostei taine,
Să mă citească; aflând, să se grăbească-a iubi.
Arta, prin vâsle și pânze, corabia poartă pe valuri,
Arta cârmește un car: e-o măiestrie-a iubi.
„Ars Amatoria” („Arta iubirii”)

      Ovidiu a fost primul poet roman care a compus în versuri un tratat despre iubire. Arta iubirii reprezintă un poem didactic în trei cărți, scris în vers elegiac și menit să îndrume cititorul în arta (știință și, în același timp, tehnică) iubirii.

     Conținutul cărții întâi din Arta iubirii reprezintă sfaturi adresate tinerilor domni referitoare la locurile unde pot fi găsite tinere femei și la modul de a le cuceri. Poetul afirmă că ar exista o artă sau o știință a iubirii, tot așa cum există o știință a conducerii corăbiilor sau a carelor.

    Drept metode și procedee, menite să contribuie la cucerirea femeilor, Ovidiu recomandă să se recurgă la: ajutorul pe care îl poate oferi în anumite condiții slujnica iubitei, promisiuni de cadouri, scrisori, declarații, jurăminte, lacrimi, gesturi de îndrăzneală, cu condiția că acestea totuși nu se vor echivala cu violența. O atenție deosebită ar trebui acordată, conform sfaturilor poetului, aspectului exterior al tânărului: ținuta îngrijită, precum și paliditatea feței, dovadă a suferințelor sale, menite a stârni mila și compătimirea.

     Cartea a doua din Arta iubirii este dedicată sfaturilor referitoare la modul în care dragostea femeii trebuie păstrată. A treia carte este adresată femeilor pentru ca nici ele să nu rămână dezarmate în fața bărbaților. Pe lângă aspectul exterior plăcut, femeia trebuie să știe să râdă, să plângă și chiar să umble cu multă grație, să cânte cu vocea sau din liră, să danseze cu eleganță și să cunoască literatura erotică, să știe cum și când să scrie și cum să cocheteze.

     Pentru a exemplifica sfaturile sale, Ovidiu dă dovadă de cunoaștere desăvârșită a caracterelor umane, în general, și a psihologiei feminine, în particular, de precizie a amănuntelor observate și de finețea reflecțiilor și a expresiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s