La biblioteca „Ovidius” zilele de miercuri sunt semnificative. Serviciul „Povestea copilăriei” nu uită să-și adune fanii de jur-împrejurul mesei rotunde.

Luna noiembrie și-a declarat deschisă activitatea cu Povești și snoave, una mai captivantă decât alta. Copiii au rămas impresionați de la bun început, căci ora de poveste și-a deschis ferestrele spre suflet ca să răsune în toată sala cunoscuta rugăciune Înger-îngerașul meu!

Această feerie a provocat unele amintiri, dar și unele discuții la care au participat micuții, precizând că această rugă cunoscută de la grădiniță este una creștină, iar atunci când vorbim despre creștinism ne referim la biserică, la preot și creștini.

Cuvintele modeste ale acestei discuții reliefează tema povestei, care a fost decodificată cu ajutorul sinonimiei și a trăsăturilor de caracter pe care copiii le-au enumerat vizavi de lexemul „Preot”.

Deși puștii văd într-o față bisericească, doar înțelepciune, respect, cinste, amabilitate și credință. Pentru a ajunge pe făgașul povestei am fost nevoiți să deducem și viciile unui popă, căci în lista sinonimică am indicat și forma populară. Astfel copiii l-au determinat ca pe un bârfitor, nepăsător, hapsân.

Cuvântul hapsân își aștepta liniștit sinonimul, iar lacom era cel mai aproape de subiect, o dată fiind dedus a și conturat Povestea despre un popă lacom.

De citit am citit povestea, ba chiar am fost empatici în situația când omul sărac nu-și putea înmormânta copilul, dar am și râs cu poftă în momentul când popa cu preoteasa au rămas pe veci în pieile de capră și oaie pe care le-au îmbrăcat, pentru a lua mica bogăție a omului sărman.

Cuvintele osândă și tartor  au fost identificate ca necunoscute, după care și-au găsit înțelesul cu ajutorul dicționarului.

Morala a survenit ca o ușoară adiere de vânt tomnatic: După faptă și răsplată!, cât și varianta în antiteză: Rău faci, rău găsești(Bine faci, bine găsești!).

La final, pentru a cinsti memoria fiului pierdut, am confecționat niște îngerași, căci toți cei care se înalță la ceruri se transformă-n îngerași.

O poveste relativă la fel ca și viața noastră. Uneori trebuie să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă pentru a ne feri de mișei și oameni lacomi, căci vorba ceea: Lăcomia strică omenia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s