Iată că s-a perindat și ultima zi din „Săptămâna științei”. Eveniment planificat de către B.M. „B.P. Hasdeu”. Această ultimă zi, dedicată științei a trecut frumos pe lângă biblioteca „Ovidius”, după care a îndrăznit să intre și să admire știința propriu-zisă. De data aceasta nu Ecologie și nu Chimie, deși le îmbină perfect pe ambele, mai bine zis nu-și poate imagina existența fără ele. Una e scopul și alta e soluția.

V-am surprins? Deși preferați să stăpâniți tăcerea. Eu cunosc deja răspunsul. Da, sunteți impresionați voi, elevii de la gimnaziul nr.42, încât nici nu v-ați imaginat acest lux al științei. Al dorinței aprige de-a inventa utilul.

Suspansul întrece tăcerea care la un moment e întreruptă de calmitatea unei voci diriguitoare, e cea a directorului instituției, doamna Liuba Ciobanu, care vă salută prezența și vă prezintă localul luxos în cărți, cuvinte alese și culori, ba chiar și modul în care puteți să dispuneți de această bogăție necântărită.

Prezența voastră și lipsa invitatului special se face simțită în vocea ce încearcă să vă umple util timpul.

La un moment dat apare zâmbetul pe buzele directorului, semn că discută cu cineva din priviri și că totul decurge conform planului stabilit.

Chipul angelic și zvelt și-a lăsat mantia ca o primăvară în mijlocul acestui 17 noiembrie. Un noiembrie ce vine să confirme că știința e prioritară și fără ea niciun pas.

Simt că ați obosit și vă destăinui adevărul gol-goluț ca și unii copaci melancolici ce și-au țesut rapid covorul.

Astăzi am fost onorați de prezența cercetătorului științific, Tatiana Pîslari de la Institutul de Fizică, domnișoara care a cucerit atenție nu doar prin tandrețea chipului, ci prin abilitățile sale de a studia și cerceta diverse fenomene până în momentul când a inventat un apărat special de curățare a apei cu care a participat recent la Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice, ediția a VIII-a, unde a câștigat cupa, una din cele zece cu care au fost menționate cele mai inventive lucrări.

Din motiv că apăratul dat este expus la Centrul Internațional de Expoziții „MoldExpo”, Dra Pîslari a prezentat un alt apărat de curățat bacteriile din aer, care funcționează cu ajutorul unui aspirator și a cristalelor de cuarț introduse în tubul cilindric, care face posibilă decontaminarea bacteriilor.

Copiii au rămas intrigați la vederea apăratului care presupune curățarea aerului și oferirea unui anturaj ecologic, ceea ce determină scopul acestuia, după care cristalele de cuarț în care se oglindește chimia, ce oferă în cazul dat soluția. 

Fizica e știința care iubește lucrul în echipă, alături de ecologie, chimie și biologie, pentru a oferi nouă, tuturor o societate prosperă.

Cercetătorul științific, Tatiana Pîslari a îmbiat copiii să studieze fizica, să îi afle rostul, căci utilitatea acesteia se observă și peste ani, în viața de zi cu zi.

Nu a uitat să îi invite la o nouă întâlnire unde va prezenta apăratul de curățare a apei și totodată o excursie prin laboratoarele Institutului de Fizică.

Grație, cercetare și știință. Trei factori bine însușiți de o singură făptură, o femeie cu ambiție care a captivat publicul tânăr prin intelectualitatea sa.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s