„Dacă nu poţi să-ţi lungeşti zilele vieţii, lungeşte viaţa fiecărei zile.” afirma Gavriil Stiharul. De acest aforism ne convingem nu o singură dată, căci ceea ce facem în decursul unei zile denotă importanța acesteia și progresul nostru.

Ziua de 10 noiembrie marchează Ziua Internațională a Științei și prima zi a evenimentului Săptămâna Științei, planificat de B.M. „B.P. Hasdeu”, care va dura până pe data de 17 noiembrie. Șase zile care oferă cititorilor oportunitatea de-a cunoaște știința în alte contururi: original, atractiv și inovativ.

Biblioteca „Ovidius” a „lungit” productiv ziua de duminică și a primit cu brațele deschise  cititorii fideli și voluntarii  activi, care au adus în bibliotecă  lumina științei și curiozitatea experimentelor chimice.

Probabil ați intuit, serviciul de voluntariat „Chimia distractivă” a revenit din nou în Casa Cărții din șoseaua Hâncești, aceasta pentru că oamenii coloborează între ei și știu a menține continuitatea activităților, transmițându-le prin intermediul altora. Așa că acest serviciu de voluntariat organizat și desfășurat anterior de către profesorul de chimie, Domnul Dumitru Ureche și discipolii săi de la Liceul Teoretic Agricol, astăzi, la propunerea acestuia este condus de către studenții Cercului de Chimie de la Universitatea de Stat din Tiraspol.

Tinerii chimiști: Bîrcă Natalia, Tataru Ariadna, Purcel Zinaida, Benea Eugen au creat o atmosferă de neuitat la biblioteca „Ovidius”, oferind copiilor posibilitatea să „jongleze” în lumea științei, a chimiei.

Totul a început cu jocul de cunoaștere interpersonală, unde copiii au dat dovadă de încredere în forțele proprii și și-au afirmat cu perspicacitate punctul de vedere vizavi cu țara pe care vor să o viziteze și neapărat obiectul principal pe care-l vor lua cu sine în această călătorie.

Prezentările au dat startul celei de-a doua etapă, care i-a provocat pe cititori să gândească și să răspundă corect la întrebările rebusului pe bază de imagini. Aici, a fost observată relația profesor-elev,elev-profesor, cu toate că nu suntem la școală. Ba chiar, copiii au îndrăznit să pună și ei la încercare pe moderatori, oferidu-le întrebări-capcană: „În salcâm creșteau trei mere roșii, patru galbene și unul verde. Câte mere erau?”(în salcâm nu cresc mere) și altele care au creat buna dispoziție și o relație vizibilă de cooperare.

Din întrebare în întrebare, micii cercetători au descoperit la final cuvântul-cheie „Experiment”.

Iar de aici înainte entuziasmul și curiozitatea au zugrăvit fețele micuților, fiind atenți la fiecare detaliu, fiecare experiment, precum: Metalele aleargă-n apă, Semaforul Chimic, experimentul cu glucoză, a cărui denumire au descoperit-o copiii în timp ce agitau sticluța cu substanțe și obțineau pe rând culorile semaforului. Urmate de renumita Pastă de dinți pentru elefanți și Chirurgia magică, experimente pe care unii copii le-au memorat și erau ferm convinși că vor să fie repetate. La cel din urmă experiment am observat, că deși copiii au frică de cei în halate albe(medicii), atunci nu au această frică față de tinerii chimiști, ei conștientizează că sunt experimente ce pot fi testate de către ei cu supravegherea adulților, fără a le dăuna, dar sunt și experimente de care nu trebuie să se apropie, fiindcă sunt periculoase.

Finalul activității a fost marcat de filmul educativ „Dauna țigărilor” și feedback, dar și de dulciurile pe care le-au primit micii cititori din partea tinerilor chimiști.

O activitate productivă cu rezultate pe potrivă, dacă ești cointeresat vino la biblioteca „Ovidius” nu doar în zilele Săptămânii Științei, dar și în celelalte. Serviciul de voluntariat Chimia distractivă se va desfășura bilunar, în a doua și a treia zi de duminică, la ora 11:00. Vă așteptăm cu drag!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s