Ploaia de azi a fost loială cu noi, cei de la biblioteca „Ovidius”, astfel, sărbătoarea a pătruns prin ușa larg deschisă, de rând cu oaspeții acesteia, scriitorul bucureștean Petre Crăciun și soția sa, Cătălina Crăciun, însoțiți de scriitorul basarabean Alexandru Plăcintă.

Bucuria vine de la București. De acest fapt ne-am convins de nenumărate ori, căci sosirea scriitorului Petre Crăciun la Chișinău  este concomitentă cu apariția unei cărți noi în colecția sa.

Despre felul de a fi a scriitorului ne-a destăinuit și Alexandru Plăcintă, care precizează: „Venirea lui Petre Crăciun e o sărbătoare, o sărbătoare pe care am adus-o la biblioteca „Ovidius”. E imposibil să nu placă această sărbătoare a întâlnirii cu cel mai mare Scriitor(actual) pentru copii. E scriitorul și omul excelent, care se gândește nemărginit la fiecare copil, la năzuințele acestora. Bunătatea acestui om  se observă și în grija pe care o are față de animale, în special pisicile, pe care le adoptă, le îngrijește și hrănește, după care le dăruiește”.

Învățăceii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” s-au bucurat nespus de sosirea scriitorului, mai cu seamă, de faptul că acesta a găsit cheia potrivită spre inimile micuțe, dornice de a afla cât mai multe despre cel ce le înseninează copilăria cu povești.

Așa că, din vorbă în vorbă, au aflat toate tainele Marelui Scriitor pentru Inimi Mici, faptul că a început să scrie nu înainte de-a dialoga cu sinele său: „Cum să dovedesc faptul că sunt scriitor? Trebuie să scriu cărți pentru cine? Pentru „copii” mari sau mici, pentru cățeluși, pentru pisici?”

Un om care se întreabă e și un om care știe răspunsul, care intuiește visele și dorințele copiilor.

Petre Crăciun este un scriitor  de a cărui prietenie-parteneriat biblioteca „Ovidius” se bucură din anul 2014, de la acea lansare cu „Fetița din Floare”. Directorul bibliotecii, doamna Liuba Ciobanu recunoaște că „o asemenea relație de colaborare nu poți stabili cu oricine și că felul de-a relata a scriitorului este unul specific, captivant și pentru cei mari, nu doar pentru cei mici.”

Copiii au rămas impresionați de scriitorul care și-a început activitatea la 26 de ani, de faptul că a scris scenariul unui film, a unui film de excepție „S-a furat mașina de făcut teme”, pe care ei, ștrengarii îl vor a fi adevărat, căci e mișto să ai o asemenea „jucărie”.

Basmele ne provoacă să medităm, să visăm, să ne aventurăm împreună cu eroii acestora. Întâlnirea de azi a bucurat nu doar cugetul, dar și ochii puștilor care s-au oprit pe literele albe ale unei cărți noi, editate de Petre Crăciun, cu titlul: „Cartea Basmelor”. Gândul e unul singur: „O carte cu toate basmele posibile”, așa și este, doar că toate basmele aparțin sfătosului Petre Crăciun, zicând acestea mi-l imaginez pe Petre Ispirescu, comparația e potrivită căci Petre Crăciun e un Petre Ispirescu a timpurilor noastre.

Ce mai vorbă, copiii nu doar i-au cercetat aspectul, ci îndemnați de scriitor au luat-o în mâini pentru a-i cântări cele 1.240 kg, o adevărată comoară pentru două mâini micuțe. Mai ușoară le-a părut cartea „Povești din Țara Copiiilor Fericiți”, care cuprinde 11 basme și pe care copiii au luat-o cu tot cu autograf acasă.

Surpriza cea mare a fost finalul activității când scriitorul a dăruit bibliotecii „Ovidius” o carte de nedescris, cu o istorie ce a umplut golul a 215 foi albe în 13 zile, captivându-ne prin titlu „Când cimpanzeul devine om”, o carte ce relatează copiilor teoria evoluția omului într-un stil accesibil minților mici. O carte care l-a moment nu este editată, dar pe care noi o avem în colecția bibliotecii, de rând cu primul autograf. Sincere mulțumiri autorului Petre Crăciun care nu ezită să ne impresioneze de fiecare dată când ne pășește pragul.

Diplomele și cărțile oferite bibliotecii și clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” denotă faptul că scriitorul știe a-și surprinde plăcut cititorul.

Petre Crăciun sunteți binevenit pe orice timp în Casa Cărții din șoseaua Hâncești.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s