„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria se transformă într-o turmă care nu poate face faţă selecţiei istorice. Lipsa de atitudine este consecinţa lipsei de cunoaştere a istoriei. Şi este util pentru a avea demnitate, conştiinţă naţională. Şi eşti ascultat atunci când ai ceva a spune. Dar ai ceva a spune, atunci când cunoşti anumite lucruri şi, cel mai important, iei atitudine.” Acesta a fost îndemnul Doctorului în Istorie, Mariana S. Țăranu pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Centrul de Excelență în Construcții (Profesoară Răileanu Alina) în cadrul celei de-a doua ședință a laboratorului „O lecție de Istorie altfel”, un proiect al Bibliotecii „Ovidius”.
Puțini din generația tânără se mai interesează de „gaura neagră” a istoriei poporului nostru. Iar în manualul de istorie e scris prea puțin despre teroarea organizată din 1946-1947. Cunoscând adevărul istoric, nu poți fi manipulat. De aceasta s-au convins elevii claselor liceale, atunci când au fost transpuși într-un context istoric monstruos, postbelic, fenomen imposibil de comparat, identificând elementele de propagandă și falsurile promovate de autoritățile de atunci prin intermediul presei, aceasta fiind un instrument de manipulare.
„Ca să iei o atitudine, este util, vital să fii un om informat și permanent să actualizezi ce ai studiat, să mergi cu viața.” Astfel, îți dezvolți gândirea critică și analitică, devii un om liber, fără constrângeri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s