Prima ședință a laboratorului „O lecție de Istorie altfel” din perioada 2017 – 2018, un proiect al Bibliotecii „Ovidius”, a fost ținută de către Doctorul în Istorie Mariana S. Țăranu. Fidela slujitoare a zeiței Clio a prezentat cu minuțiozitate realitatea înspăimântătoare provocată de Foametea organizată din 1946 – 1947, ororile și suferințele pe care le-au îndurat oamenii. Cercetătorul a identificat propaganda și falsurile promovate de autoritățile de atunci prin intermediul presei. Participanților li s-au oferit pentru analiză comparativă secvențe din presa timpului, materiale documentare și analitice. Astfel, elevii au avut posibilitatea să constate că regimul totalitar camufla adevărul, folosind presa ca instrument de manipulare. Adevărul, însă, fiind mult mai crunt.
Ca printr-o oglindă retrovizoare, elevii clasei a XI-a de la Liceul Nicolae Sulac (Diriginte Cristina Gherasim), au fost martorii unui trecut monstruos, prezentat cu autenticitate prin imagini, oglindind depersonalizarea umană, pierderea însușirilor umane ale individului ca efect al sistemului infect de conducere.
Foametea – cea mai elocventă imagine a degradării unui regim totalitar, dar și a dezumanizării oamenilor, un scenariu diabolic care reflectă noroiul unei epoci uitate sau ignorate de unii dintre noi. „Scopul acestei înfometări organizate era distrugerea conștiinței naționale, instaurarea fricii, distrugerea oricărei forme de rezistență și netezirea drumului către colectivizare.”
În perioada sovietică adevărul despre această tragedie a poporului nostru a fost ascuns și regimurile de mai târziu au făcut la fel, au camuflat faptele veridice, dar, noi, e de datoria noastră, să le comunicăm generației tinere, adevărul. Iar reconstituirea acestuia reprezintă o înfiorătoare spovedanie a Basarabiei postbelice.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s