În zilele de miercuri copiii neapărat se află la biblioteca „Ovidius”, la serviciul „Povestea copilăriei”, acolo unde basmele nu se termină niciodată la fel ca dispoziția și voia bună.

De această dată, micii noștri eroi au fost surprinși de două ghicitori, care s-au preschimbat în ființe imediat ce copiii le-au ghicit, două ființe din categorii diferite, o oiță blajină, domestică și un lup sălbatic și fioros.

Ordinea ghicitorilor și a imaginilor care le-au profilat pe tablă conținutul nu au rămas intacte și au reliefat și cele două cuvinte ce desemnează aceste animale, nu înainte de a oferi un șir de sinonime cuvântului „stăpân” și de a trasa niște legături între cele discutate anterior.

Din vorbă-n vorbă, am dedus titlul unei povești cu tâlc: Lupul stăpân la oi.

 Un titlu care a provocat o explozie de idei în mintea celor  cinci căpșoare prezente, din ideile lor s-au format adevărate fragmente de poveste cu toate cele cinci momente ale subiectului, unde intriga, punctul culminant și deznodământul spuneau totul nu atât despre povestea care urma să o citim, cât despre ideea lupului și fantezia de neoprit a copiiilor.

Lectura textului s-a așternut peste chipurile lor la fel ca mantia multicoloră a toamnei. Am discutat și am identificat nu doar ideile textului, ci și cuvintele, expresiile necunoscute, precum totul merge strună!, bezmetic, moleșit, sinistru, cuvinte pe care le-am decodificat cu ajutorul dicționarului, formând astfel, la copii, abilități de lucru cu dicționarul, dar și propunând un joc de Creare a cuvintelor cu literele pe care le avem în cuvintele-cheie, într-un așa mod dezvoltăm vocabularul, logica și atenția copiilor.

După jocul cu cuvintele am trecut la o aplicație practică, unde am ales să confecționăm o expoziție cu cel mai blajin animăluț, oița, căreia copiii i-au dat formă cu ajutorul bețișoarelor igienice și a creativității lor de-a le aranja în forma cuvenită, astfel, la final am obținut un câmp verde cu trei oițe, care parcă șopteau morala povestei citite anterior, pe care copiii au dedus-o rapid: Șmecheria nu-i de lup! Ea duce la pierzanie!, Înainte de a acționa prin șiretlic, gândește-te,  ceea ce și era de așteptat din conținutul textului, unde șmecheria lupului(preluată de la vulpe) de-a fi cioban și de-a înfuleca oiță după oiță s-a soldat cu acțiuni neașteptate de acesta, care a fost mușcat de câini și ciomăgit de ciobani.

La final, nu-mi rămâine decât să vă urăm lecturi plăcute în timpul săptămânii și vă așteptăm cu drag în fiecare zi de miercuri la o nouă poveste.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s