Toamna la biblioteca „Ovidius” e discretă. Ea știe mai bine ca oricine să ne păstreze taina, să ne legene visele care cresc în fiece zi de miercuri la serviciul „Povestea copilăriei”.

Sunt vise mici care vor să crească tiptil și să dispună neapărat de o poveste a lor.

Una cu mult mai haioasă decât cea de azi, pe ale cărei urme au pornit copiii, însoțiți de cele două patrupede, Calul și Măgarul, întrucât și titlul sună la fel.

Nu știu dăcă caracteristicile acestor două personaje, unde calul e curajos, viteaz, harnic, puternic, iar măgarul, leneș, neputincios și gras, au fost oferite de copii în urma analizei căluțului din lemn sau a măgărușului de pluș roz, pe care ei i-au avut ca asistenți în timpul activității. Însă pot menționa cu precizie că lectura acestei povestioare cu tâlc i-a bulversat, și i-a făcut să revină asupra caracteristicilor acestor personaje, doar că trăsăturile postlecturale sunt în raport de antiteză cu cele antilecturale, unde am observat un cal nobil, țanțoș, îngâmfat, trândav, nerăbdător, mândru și un măgar de povară, harnic, bătrân, devotat, obosit și însetat.

Pe lângă faptul că am identificat cuvintele-cheie și le-am găsit înțelesul în dicționare, nu am ezitat să deducem morala textului, care subliniază caracterul ignorant și batjocoritor al calului și blândețea, răbdarea, truda măgarului, ba chiar sacrificiul acestuia, căci și-a slujit stăpânul până la ultima suflare.

Acestea fiind spuse, copiii au conștientizat că „Râde bine cel ce râde la urmă”, căci calul așa și nu a ajuns la târg, ci a trecut în rolul măgarului, ducând greutatea sacilor și pe cea a prietenului său, căci stăpânul a dorit să-l înmormânteze așa cum se cuvine.

Cele două jocuri: Cal sau măgar și Ce e bine să fii? i-au mobilizat pe copii și totodată i-au dispus spre atenție în primul joc, unde trebuiau să ridice semnul cu „măgar” sau „cal” în sus atunci când recunosc trăsătura acestora și i-au provocat să comunice, să argumenteze în cel de-al doilea joc, când au extras unul din personajele textului, pe care trebuiau să-l evidențieze prin calitățile pozitive, aducând în acelaș timp argumente în defavoarea celuilalt.

Serviciul „Povestea copilăriei” nu ezită să contribuie la crearea unui mediu favorabil copilului Dumneavoastră, cât și numeroase jocuri, exerciții ce facilitează dezvoltarea vocabularului, înlăturarea fricii de-a se manifesta în public și stabilirea relațiilor de prietenie cu ceilalți participanți. Vă așteptăm cu drag în fiecare zi de miercuri!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s