„Cum sînt ei, moldovenii, n-au apucat bine să iasă din sat, că oamenilor a şi început, în taină, să li se facă dor de casă. ” (Ion Druță)

Dorul de casă și importanța acesteia, modelată cu lut și scăldată-n sudoare, se regăsește nu doar în aforismul druțian, ci și în majoritatea operelor sale.

Fapt dovedit la serviciul „Povestea copilăriei”, atunci  când din senin pe tabla albă a apărut o casă, o casă care a pus semn de întrebare în mintea puștilor: Ce semnifică aceasta? Care sunt asociațiile potrivite?

Răspunsurile copiilor au oscilat între liniște și siguranță, căldură și mare, copilărie și părinți, însă acestea nu au fost suficiente pentru a dezlega titlul textului.

Din acest considerent, am reamintit copiilor frecventele lor expresii: „Vreau acasă! Mă duc acasă” pentru a-i apropia de subiect, dar n-a fost să fie.

De indicii trebuie să dispunem permanent,  așa că am recurs la cel mai apropiat sinonim al titlului, sugerându-le că pentru mine „casa e o comoară”, atunci au survenit și răspunsurile bogăție și avere, cel din urmă așezânduse în frunte, căci e titlul unei opere de artă.

Textul a creat un zbor de impresii, căci e mare lucru să ai o casă, dar și mai mare e să ai grijă de ea, căci e unica avere în care investești toată viața.

De la lectura textului sorbită dintr-o răsuflare până la cuvintele necunoscute pe care le-au descifrat cu suportul dicționarului: strajă, pistrui, a agonisi, aracan de mine!

A descifra cuvintele li s-a părut floare la ureche, doar că sarcina principală a constat în integrarea acestora în context.

Exercițiul „Continuă gândul: Casa mea e locul, unde… a reliefat cele mai subtile ascunzișuri ale sufletului infantil, acolo unde casa e locul ce ne adună grămăjoară, locul viselor și a iubirii.

La final nu am ezitat să confecționăm o căsuță din chibrituri, pentru a menține căldura în căsuța năzuințelor noastre.

Bucuroși, copiii au sesizat că munca lor s-a soldat cu o mică avere, o avere agonisită de mâinuțe mici și protejată de lumina celor doi ochișori, diferiți de la un copil la altul, dar cu aceeași sclipire.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s