În prima zi de octombrie sala mica a Bibliotecii „Ovidius” s-a transformat în magicul studiou Walt Disney, unde consumatorii de media l-au admirat pe unul dintre personajele legendare de desen animat, Donald Duck, în rol de propagandist.

     Pornind de la o incursiune a termenului Propagandă aflăm că acesta și-a croit drum la începutul secolului al XX-lea. Primul Război Mondial a însemnat o bătălie propagandistică între englezi și germani și că publicul american era ținta mesajelor din pamflete, broșuri, afișe, benzi desenate și alte forme de comunicare. În timpul războiului naziștii au dezvoltat un sistem elaborat de propagandă pentru a obține sprijinirea regimului, atât în Germania cât și în străinătate.

    Consumatorii de media au aflat că animațiile Disney au fost folosite nu doar pentru anuzamentul populației, dar și în scop propagandistic. Începînd cu 8 decembrie 1941, armata SUA a apelat la o colaborare cu Walt Disney, care a presupus înregimentarea tuturor caracterelor animate ale companiei. Donald Duck s-a numărat printre priveligiați. Scopul producției propagandistice „The Fuerher-s Face” a fost acela de a transmite mai multe mesaje populației civile, de la necesitatea înrolării în armată, la victoriile militare obținute împotriva Germaniei și Japoniei până la importanța câștigării războiului. Mai multe escadrile de avioane de vânătoare sau de bombardament l-au ales pe Donald ca mascotă, reprezentări ale sale colorau  mai multe avioane aliate. Filmul ironizează adversarii Statelor Unite din cel de-al Doilea Război Mondial, începând cu orchestra care mărșăluia printr-un sat ai cărui copaci sunt realizați în formă de zvastică. Exprimarea aberațiilor propagandei naziste și greutăților cu care se  confruntau cei aflați sub ocupație germană, pornind de la lipsa alimentelor și până la munca foarte grea  din fabricile de armament a avut un impact major asupra populației, astfel Donald a ajuns să se impună ca unul dintre marile staruri ale desenului animat, adunând în cariera sa peste 150 de apariții în diferite filme.

    Identificarea exemplelor de propagandă în filmele Disney a stârnit curiozitate în rândul  participanților, conștientizând că toate tehnicile și metodele folosite au rolul de a influența sau controla atitudinile  și comportamentul individului, anume prin utilizarea cuvintelor și altor simboluri în vederea transmiterii, promovării sau răspândirii unei idei. Adulții sunt familiarizați cu strategiile de propagandă, dar copii sunt mai impresionabili. Ei cad ușor în capcană, fiind astfel păcăliți să devină consumatori de media înrăiți, cu atât mai mult cu cât există o întreagă știință în spatele acestui proces de comunicare, menit să declanșeze anumite reacții și emoții care, într-un final, să ducă la un comportament robotizat, modelat de interesele cuiva.

   

Această prezentare necesită JavaScript.

Este sarcina noastră să-i ajutăm pe copii să înțeleagă cum campaniile de presă, producțiile de film, afișele încearcă să ne convingă de ideile, concepțiile inoculate treptat, inconștient, astfel, obținând competențe media pentru a-și forma propriile convingeri, devenind un consummator inteligent și responsabil.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s