Soarele este deosebit în diverse anotimpuri, vara el ne răsfață, ne recreează, iar toamna ne instruiește, ne învață.

De acest fapt, s-au convins și micii cititori ai bibliotecii „Ovidius”, care au venit la serviciul „Povestea copilăriei” pentru a descoperi soarele din nori, soare ce cuprinde personalitatea notorie a lui Ion Druță, pe care copiii au dedus-o din biografia scriitorului și  au notat-o concomitent pe nourași.

Dacă soarele lui Ion Druță îi mângâia cu raze, atunci răvașul unei furnicuțe i-a mângâiat cu cuvinte, ceea ce i-a făcut să creadă în lumea magică a insectelor și în mica lor poveste, care a și început a se depăna în timpul lecturii în lanț, pe care copiii au respectat-o cu strictețe.

După discuțiile abordate pe margine de text, unde  furnica e personajul principal, după jocul Drumul rătăcit, unde copiii au enumerat toate drumurile străbătute de aceasta, fie cu șase piciorușe sau chiar cinci, dar prin lanurile de miriște, prin codrul de răsărită, pe lângă furnicare străine, prin ploaie și vânt, sigură că va reuși să ducă hrana la mușuroi, hrană pe care a căutat-o patru zile.

Despre calitățile ei, copiii au relatat pe o fișă sepărată, de rând cu o imagine, unde specifică curajul, înțelepciunea, încrederea în sine, grija, optimismul și truda furnicii, care se aliniază în

jocul „Găsește perechea proverbelor”, precum „Munca bună, mult adună”, „Nu-i muncă fără pâine, nici pâine fără muncă” și altele care au creat nu doar dispoziție bună, dar și o lecție de perspectivă.

Exercițiul „Alege varianta corectă” i-a mobilizat să pătrundă în esența textului „Povestea furnicii” de Ion Druță și să analizeze finalul acesteia: Nu știu pentru ce i-a trebuit furnicii coaja ceea de răsărită și ce-a avut de gând să facă dintr-însa. Nici măcar nu știu de a dovedit să ajungă la furnicar, căci ploaia a turnat toată noaptea. Poate a ajuns furnica acasă, poate s-a pierdut undeva în mijlocul miriștii. Oricum însă, chiar dacă s-a pierdut, avuse în viață o mică poveste a ei – vasăzică, trăise.

Un final care i-a marcat emoțional, dar și moral, căci prin lectură și-au cultivat sentimentul de dragoste pentru muncă și pentru cei care muncesc, și-au format o conduită morală de cinste, corectitudine, întrajutorare, respect pentru cei din jur, indiferent de statut și înălțime.

Nu uitați, fiecare din noi în viață are o mică poveste!

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s