Pentru unii, toamna este anotimpul totalizărilor, anotimpul când oamenii acționează în unison cu natura, cu frunzele dârze, care nu se lasă a fi îngălbenite.

Suntem de-abia la-nceput de drum tomnatic, drum care e la cea mai mică distanță de ultima zi a verii, consacrată Limbii Române.

Zi pe care ar trebui să o sărbătorim zilnic, ceea ce am și realizat, de rând cu echipa Societății Limba Noastră Cea Română.

Ne-am bucurat enorm de mult de prezența  unor personalități  notorii în Casa Cărții (Biblioteca „Ovidius”) de pe  Șoseaua Hâncești, acolo unde oricine este binevenit, mai cu seamă prietenii cărții: Valentina Butnaru, președintele Societății, dr. Anatol Eremia, cercetător științific, preot Vlad Mihăilă, Elena Butucel, prim-vicedirector BM „B.P. Hasdeu”, Tamara Cristei, doctor în pedagogie, profesoarele Lucia Șeremet, Nadejda Pruteanu, bibliograf Ana Brăiescu, meșterul popular Natalia Cangea, editorul ec.  Petru Șarcov și Aripa tânără a Societății, – Dumitrița Brăiescu, Andreea Rusnac și Natalia Tutunaru.

Această activitate am interpretat-o drept un medalion literar, deși dintre toate vocile prezente, am lăsat-o pe una singură să se evidențieze cel mai mult, pentru că a găsit calea cea mai aproape de inimile noastre, pentru că știe să fascineze publicul de fiecare dată cu ceva nou, ceva ce cuprinde toată știința onomastică și totodată neștiința oamenilor despre acel ceva, a cărui aer îl respirăm zilnic.

În aceste cuvinte ascunse, regăsim personalitatea onomasticianului Anatol Eremia  care ne-a impresionat prin noul său proiect, un album  în imagini despre  Chișinăul interbelic,  pe care ni l-a prezentat, filă cu filă,  cu poze reale,  poze care  readuc în memorie existența unei capitale europene, căci arhitectura edificiilor, de la spațioasele hoteluri –  până la simplele cafenele; de la biserici și mănăstiri până la arcuri de triumf; care nu se reduceau la unul singur pe care-l observăm astăzi în fața catedralei, toate reprezentau faimosul oraș, numit „Micul Paris”, cel de-al doilea oraș vizitat din România.

Războiul și retragerea trupelor rusești au lăsat cea mai neagră urmă în arhitectura orașului, știrbind  din splendoarea Chișinăului, năruind ceea ce ne-a reprezentat cândva și ne-au lăsat orașul așa cum îl vedem astăzi, doar cu câteva relicve ce amintesc despre trecutul și prosperitatea acestuia, reprezentat și el în fotografii selectate de autorul proiectului care le-a adunat cu grijă într-un voluminos manuscris, intitulat „Chișinău: Periplu prin orașul de ieri și de azi”, manuscris ce așteaptă lumina zilei.

Albumul are toate șansele să fie editat în cel mai scurt timp, cu suportul Societății Limba Noastră cea Română și a Editurii Cu Drag (director – Petru Șarcov).

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s