Dacă creația lui Dumnezeu se identifică prin opera sa desăvârșită, Universul, făurit în mod absolut, din nimic, prin cuvântul și voința Lui, atunci creația omului are o altă dimensiune, căci ea survine neapărat din lucruri și vorbe mărunte, care prin iscusință și șlefuire multă devin opere de artă, precum Miorița sau faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină.

Tot ce se vede, ce se aude, ce se întâmplă poate deveni creație dacă se găsește în mâinile unui individ înzestrat cu har.

Despre creație și talentul tinerilor se discută în permanență, căci ei sunt pilonii unei societăți prospere, ai unei societăți ce va promova și nu va neglija cultura.

Din acest considerent, de mai mulți ani Radio Moldova colaborează cu biblioteca „Ovidius”, care contribuie la organizarea concursului „Ars Adolescentina”, condus de doamna Zina Izbaș, un concurs care valorifică potențialul tinerilor la mai multe etape: recital poetic,  creație proprie, muzică, pictură.

Patru puncte cardinale care stimulează sufletul tânăr, care îl înalță în bolta cerului pentru a picta îngerii, pentru a imita trilul privighetorii, pentru a șopti versuri de dor, scrise cu penița la lumina candelei sau pentru a recita elegii eminesciene…

Patru puncte cardinale în suflet și artă, fiind identificate, ajung să cunoască minunile celor patru puncte cardinale de pe hartă, acesta nu este un onorariu, mai curând o hrană divină pentru următoarele opere de artă. Această răsplată a muncii adolescentine, dedicată creației, este mâna lui Dumnezeu prin mâinile oamenilor de rând, oameni cu suflet mare, care contribuie la sponsorizarea unei excursii pe meleaguri române, întru susținerea acestor copii.

De o excursie similară am beneficiat nu doar atunci când am fost laureata Premiului Mare , dar și acum, când activez la biblioteca „Ovidius”, împărtășind momentele surpriză ale locurilor necunoscute împreună cu o colegă de-a mea, cu care ne-am alăturat grupului„Ars Adolescentina”. Acesta este unul din gesturile de apreciere a acestui concurs, mai cu seamă, a organizatorilor acestuia, care depun o muncă sisifică și necondiționată cred, întru realizarea visurilor adolescentine, de-a călători și de-a se alimenta spiritual cu tot ce văd și ce aud, în special, cu ceea ce simt colindând locurile sfinte de-acasă, adică  din România, casa pe care trebuie să o recâștigăm cu tot ceea ce a luptat și a făurit Ștefan cel Mare și toți înaintașii noștri temerari.

Astfel, mănăstirile pe care le-am vizitat – Sihăstria, Moldovița, Sucevița, Putna, Neamț, dar și Casa muzeu a lui Mihail Sadoveanu, Casa sfătosului bunic din Humulești, Ion Creangă, Peștera lui Daniil Sihastru cât și Cetatea Neamț care nu doar au impresionat, ci au lucrat în noi, în interiorul nostru, săpând galerii, în care au depozitat arhitectura acestora, istoria, dar și fiorii întâlnirilor cu moaștele sfinților Parascheva (Iași), Ioan Iacob (Neamț), Ștefan cel Mare (Putna).

Nu aș vrea să vă rețin timpul prețios, dar ar fi păcat dacă nu aș mărturisi nu atât impresiile, cât emoțiile ce s-au adunat și s-au cuibărit în sufletul meu, aproape de miezul nopții, în prima zi de călătorie, atunci când fără frică am intrat în cimitirul mănăstirii Sihastria, fiind luminată de osteneala călugărilor ce umplu întruna candela de la mormintele adormiților monahi, astfel creând impresia unei lumini veșnice, ce pare a fi aprinsă, noaptea de la licuricii din cer, iar ziua de la razele falnicului soare.

A crea este dificil, o spun din propria experiență, dar și pentru a organiza un asemenea concurs, tot e muncă, multă muncă și responsabilitate pe care doamna Zina Izbaș, jurnalist la Radio Moldova și-a asumat-o alături de cei ce au făcut posibilă această călătorie divină, domnul Alexei Păluță, președintele Asociației TIGHINA, Institutul ”Frații Golescu” (București), Fundația Vasiliada de pe lângă Catedrala Sf. Petru și Pavel (Chișinău) și Radio Moldova.

Nu știu dacă îmi ajung cuvinte pentru a mulțumi acestor oameni darnici, dar sunt sigură că ceea ce am văzut, simțit și auzit datorită lor, în aceste locuri binecuvântate de Mâna Cerească, va veni ca o miruire, ca o răsplătire pentru faptele bune, pentru darul fără de preț, căci „Binele cu bine se răsplătește”.

Ana Ostașevschi,

masterand, Universitatea de Stat din Tiraspol,

bibliotecar, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”,

filiala „Ovidius”, voluntar ”Ars Adolescentina”

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s