Luna lui cuptor e pe sfârșite la fel ca activitățile cuprinse în programul „Rucsacul de vacanță”.

Astăzi am zis la revedere celei din urmă activități din rucsac, campania „Fără plastic în luna iulie”, dar nu și modului de-a întrebuința obiecte eco și de-a le substitui pe cele din plastic, care nu fac nimic altceva decât să polueze mediul înconjurător și să dăuneze sănătății noastre.

Copiii au conștientizat că nu doar pungile din plastic sunt dăunătoare, ci și diverse jucării care conțin substanța dată.

Din acest considerent, micuții utilizatori ai bibliotecii „Ovidius” au fost grupați în două echipe, care au lucrat în paralel și au luptat contra plasticului.

Prima echipă, dirijată de Elena Timoșina, membru al serviciului „Șezători de altădată”, a omis frumusețea artificială a florilor din plastic și a manifestat o atenție sporită asupra florilor naturale; culese și uscate cu mare grijă de mentorul acestei activități, care le-a explicat fetelor că florile naturale aranjate într-un tablou, sub sticlă, nu-și pierd din frumusețe pe o perioadă de 25 de ani. De aceea, dumneaei le-a ghidat și le-a sfătuit să utilizeze tot ce e natural, ba chiar să lucreze cu acuratețe pe fâșia de carton primită și să așeze florile atent, încât să nu le fărâmițeze și să obțină, în același timp, o compoziție minunată.

Cealaltă echipă au pus accentul pe jocurile intelectuale, care, din păcate, sunt constituite în mare parte din plastic și mai puțin din lemn sau alte produse care nu dăunează într-atât.

Astfel, îndrumați de Ana Ostașevschi, copiii au creat o tablă de șah din carton și hârtie și câte 12 piese rotunde pentru fiecare jucător, ca într-un târziu să poată participa câte doi la jocul de dame.

Ambele echipe au depus efort și muncă pentru a obține în final câte un produs eco.

Cititorii fideli ai bibliotecii „Ovidius”, deși sunt mici utilizatori, ei sunt conștienți că obiectele ecologice sunt prioritare în viața fiecăruia dintre noi, mai cu seamă că noi suntem cei care putem contribui nemijlocit la crearea acestora.

Atunci când vorbim despre final vorbim despre „cântar” și „docimologie”, știința care notează și evaluează elevii, care observă progresul și stagnarea acestora.

Ceea ce am observat și analizat în cadrul acestei activități este ascensiunea faptelor, a activității în sine, căci sintagmele „Fără plastic!”, „Stop plastic!” nu sunt spuse întâmplător, ci au o eficiență, deoarece ele au fost create concomitent cu obiectele ecologice care au prins viață în mâinile cititorilor, ele au fost explicate și nu au fost aruncate la-ntâmplare pe produsele din plastic, care sunt dușmanii noștri și a mediului în care trăim.

Ș-apoi, un copil care a frecventat măcar una din cele trei activități ale campaniei „Fără plastic în luna iulie” este un copil protejat, un copil care înțelege riscul întrebuințării obiectelor din plastic și beneficiul produselor ecologice. Pe lângă faptul că acest copil s-a dezvoltat intelectual, el s-a dezvoltat și fizic, creându-și abilități de lucru cu foarfeca, cu cartonul și hârtia, cu flori din ierbar, ba chiar și cu rigla.

Prin urmare, buna dispoziție și ecologia la biblioteca „Ovidius” stau pe aceeași balanță, mai cu seamă, astăzi, când o echipă se mândrește cu tablourile pur naturale, iar alta nu obosește să-și întreacă inteligența la jocul de dame eco.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s