Prin natura sa omul dorește să cunoască, afirma unul dintre cei mai mari gânditori ai lumii antice, filozoful Aristotel. Întreaga activitate a Micuților Omuleți pasionați de știință se clădește pe invențiile marilor oameni de geniu. Dacă încercăm să studiem vreo descoperire valoroasă, acest lucru se datorează spiritului de observație, setei de cunoaștere, răbdării și mai puțin talentului. La întrebările importante ale vieții precum „Din ce suntem făcuți?” sau „Ce ne ține în viață?„ ne dau răspuns elementele chimice care sunt esența tuturor lucrurilor. De asemenea, ne ajută să descoperim modul în care putem reduce cantitatea de gaze toxice sau cum să facem o mașină să funcționeze astfel încât să nu emită decât apă.
Am putea crede că savanții au descoperit tot, dar adevărul este că știința mai are de explicat nenumărate mistere, ne punem numeroase întrebări la care nici oamenii de geniu n-au un răspuns. Bunăoară fenomenul Tornada, procesul de formare al vârtejului este foarte complex, fiind și azi în fază de cercetare. Una din explicațiile credibile ale acestui fenomen dată de oamenii de știință, arată că o cantitate de aer cald (ciclon), se ridică spre straturile reci, contopindu-se cu o cantitate imensă de aer rece (anticiclon), astfel prin deplasare se formează o pâlnie. Aceste „duhuri rele”, așa le numeau oamenii în Evul Mediu, se formează în regiunile subtropicale, departe de noi.
Pentru a putea observa fenomenul, savanții de la Biblioteca Ovidius au „creat”condiții pentru apariția unei asemenea furtuni folosind materiale reciclabile, pet-uri de Cola și bandă adezivă, adăugând apă și un pic de colorant pentru a se bucura de acest spectacol care bântuie America de Nord.
Efectuând următorul experiment „Balonul care nu se sparge”, curioșii cercetători au conștientizat că apa are o capacitate uimitoare. Acest lichid poate absorbi și păstra căldura mai bine decât aerul. Dacă umplem două baloane, unul cu aer și altul cu apă, ținând o lumânare aprinsă sub fiecare observăm că aerul din balon se încălzește rapid și acesta explodează, în timp ce balonul cu apă rezistă mult mai mult. Este necesară multă energie pentru a distruge legăturile ce țin împreună moleculele de apă, drept rezultat se încălzește încet.
Cel de-al treilea experiment „Motorul termic” i-a transformat pe copii în creatori de căldură. Acest dispozitiv inteligent transformă energia calorică în mișcare. Un ventilator format dintr-o foaie de hârtie și fixată în echilibru pe un vârf ascuțit va prinde viață datorită aerului cald creat în doar 10 secunde prin mișcările ritmice ale mâinilor.
O vară fără vacanță și o activitate la Clubul Ecologiștilor fără experimentul dulce este inimaginabil. Pentru a fi sănătoși, trebuie să consumăm alimente care conțin carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre, acestea fiind compuși ai carbonului, hidrogenului, oxigenului și azotului. Aceste elemente ne ajută corpul să funcționeze bine. Copiii au savurat mici cantități de elemente indispensabile organismului uman din Chocolate-Shake, un smoothie cu fructe, înghețată și ciocolată.
Elementele chimice sunt pretutindeni și compun totul, de la soarele de pe cer și până la întregul univers. La fel și despărțirea noastră de micii savanți, plină de elemente explozive, a avut un efect spectaculos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s