Micii savanți – iubitorii de știință, și-au dat întâlnire și-n această duminică de iunie, participând la activități (re)creative bazate pe comunicare și interrelaționare, într-un cadru non-formal. Matematica, Fizica, Chimia sunt materii grele, dacă nu ai parte de o abordare accesibilă, de activități relaxante și motivante, de exemple interactive, în care poți să înțelegi văzând, auzind, simțind, observând și atingând.
Printre minunile științei matematice pe care au încercat micii curioși s-o înțeleagă, deși a fost dificil, a fost trucul geometric. Împreună cu bravii cercetători ne-am convins că matematica este fascinantă când două cercuri formate din două fâșii de hârtie dreptunghiulare s-au transformat într-un pătrat. Pare simplu la prima vedere, însă a fost nevoie de multă concentrare și atenție.
Experimentul Lecția de Fizică, care a urmat, este o variantă creativă și jucăușă a experimentului „clasic” cu balonul mișcat forțat de păr, care, apoi ridică colțul unei coli de hârtie. Ni se întâmplă tuturor să ne „curentăm”, când atingem diverse obiecte sau chiar alte persoane. Fenomenul poartă numele de descărcare electrică și vine ca urmare a acumulării de electricitate statică. Subiectul electricității pe cât este de fascinant, tot pe atât de dificil de înțeles. Pentru a-l face accesibil, la realizarea experimentului folosim materiale pe care le avem la îndemână: carton, șervețele de hârtie, baloane, lână. Când mișcăm forțat și rapid balonul de păr sau de materialul textil se produce electricitate statică. Are loc procesul de trecere a electronilor din atomii unui material încărcat cu sarcină „negativă” spre celălalt, încărcat cu sarcină „pozitivă”. Apropiind balonul de șervețel forța de atracție dintre aceste obiecte este atât de puternică, încât face ca hârtia să se miște. Prin această abordare jucăușă, noțiunea de electricitate statică poate fi învățată și explicată mai ușor chiar și de cei mici.
Experimentul-tradiție care-i încântă pe micii savanți la fiecare activitate este desertul eco. De data aceasta piticii au savurat un Milkshake cu zmeură, coacăză roșie, coacăză neagră, înghețată și lapte.
Cu mustăți de zmeurici ne-am îmbrățișat de rămas-bun până în luna iulie!

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s