„Tot ce se face, se face spre bine”. Nu există instruire fără continuitate sau cunoștințe care nu ar avea nevoie de altele suplimentare, precum nu există nici știri care să fie 100% veridice, deoarece majoritatea se axează pe propagandă și interese proprii. Un mijloc util de a ne deplasa corect prin presă este „Educația mediatică la bibliotecă”.
Dacă la prima instruire am însușit în ce constă educația media, care sunt componentele și structura. Astăzi am reflectat asupra celor studiate, recapitulând cele învățate anterior, dar totodată aprofundând acele cunoștințe.
Astfel, am aflat cum ne informăm, cum deosebim o știre veridică de una falsă, care poze sunt relevante evenimentului, ce conține lead-ul și cum trebuie redactat, care sunt valorile și caracteristicile unei știri. Numai datorită celor trei de „C”(Claritate, Coerență și Concizie) o știre își poartă titlul cu adevărat.
Analiza textului după structură și după ceea ce trebuie să cuprindă fiecare neapărat, ba chiar și exemplele oferite (BREXIT, Roșia Montana) au contribuit nemijlocit la familiarizarea noastră cu educația media.
Pe lângă faptul că am însușit termenul de  „CYBERBUILLYING”(hărțuire online) totodată am și conștientizat că societatea în care trăim se confruntă cu așa ceva, iar noi suntem datornici  să intervenim și să stopăm într-o oarecare măsură acest fenomen.
Personalul bibliotecii a fost pus într-o situație similară de CYBERBUILLYING cu un măr. E comic, doar să vă imaginați, noi, bibliotecarii, în haine de personaje negative care hărțuiesc un măr. Însă partea relevantă a acestei acțiuni e că noi, putem fi, uneori salvatorii unui copil hărțuit, unui copil care se consideră vinovat pe nedrept, rolul nostru e de-al povățui și îndruma, de-al ajuta să conștientizeze viceversa.
La final, ne-am și jucat, cu ochii închiși, ce-i drept, am pliat o foaie și am tot pliat-o, după care i-am rupt și câte un colț, când din dreapta, când din stânga, după care am deschis ochii să observăm rezultatul, am rămas perplecși, deși am respectat aceleași instrucțiuni, rezultatul era diferit. Titlul acestui joc „Perceperea informației” ne-a dezlegat misterul, cu toții avem acces la una și aceeași informație media, deosebirea se conține în ceea ce înțelege fiecare din noi. 
Echipa bibliotecii „Ovidius” este profund recunoscătoare doamnei Lilia Don Ciobanu pentru lecția de instruire acordată. Astfel, am pornit și noi pe urme de jurnalism.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s