Cele mai nobile lucruri, cele mai tari sentimente le vezi și le încerci mai întâi și întâi în familie.

Biblioteca „Ovidius” optează pentru integrarea familiilor la activitățile și serviciile propuse, căci doar în compania părinților copiii își pot descoperi adevăratele potențialuri, abilități fără a observa piedicile: frica și timiditatea de-a se afirma.

Duminica aceasta a fost lansat proiectul intergenerațional „Vreau să-mi citești”, care este un proiect preluat de la colegii noștri de peste Prut, Biblioteca Județeană O. Goga, Cluj și este constituit din cinci ateliere, la care participă copii, părinți, bunici.

Startul acestui proiect l-a oferit doamna Viorica Moraru, care  a moderat activitatea și a implicat familiile în acțiune, începând cu jocul de cunoaștere interpersonală, cu regulile de grup, stabilite împreună cu cei prezenți, dar și cu testul anonim pentru părinți: flori(ce fel de cărți citesc), frunze(cât timp citesc), măr(ce așteptări aveți de la acest proiect). Dacă părinții au răspuns la întrebări, atunci copiii au fost cei care le-au afișat răspunsul pe copacul lecturii.

Toți copiii erau la curent că Grigore Vieru a scris poezii, dar mai puțini știau că în colecția acestuia putem găsi și povestiri, așa că au rămas impresionați de povestirea „Pâinea cu rouă”.

După lectură și discuții în baza textului, copiii au primit banca de cuvinte pentru a le include pe cele necunoscute și a le explica în grup.

Jocul „Puzzle” i-a integrat din nou la muncă și distracție cu părinții, astfel au obținut o pâine, căreia i-au atribuit calificative: rumenă, puhavă, gustoasă, dar în primul rând muncită, după cum au dedus din text.

Au discutat despre calea de producere a pâinii, despre toate aspectele acesteia, dar și despre coșul cu povești, care are un rol aparte, de a aduna poveștile citite de copii pe parcursul săptămânii, iar la final să se distingă cel mai erudit cititor.

De la povești la personaje, de la personaje la cele preferate, care sunt multe pe listă, atunci când întrebarea e adresată copiilor. Alba ca Zăpada a fost favorita și cu ajutorul ei copiii au evaluat activitatea și mai cu seamă, au stabilit că nu e bine să fii capricios ca Dorul, personajul textului.

Deși majoritatea copiilor s-au identificat în trăsăturile de caracter și nazurile lui Doru, ei, totuși au concretizat că nu vor mai alege bucatele și că se vor mulțumi cu tot ceea ce-i servește mama.

O zi reușită la biblioteca „Ovidius”, o zi petrecută în sânul familiei, o zi în care calendarul sentimentelor e doar zâmbete.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s