Serviciul „Învățăm bunele maniere” ne comunică permanent despre regulile și normele de comportament pentru un trai decent și un respect profund din partea semenilor noștri.

Conștientizăm cu toții că o bună educație o putem desprinde nu doar din regulile semnate cu roșu și semne convenționale, ci și din lectura textelor, care pun în evidență moravurile societății.

Tema de data trecută „Bunele maniere zi de zi” are o continuitate prin tema de acum, prin lectura textului „D-l Goe” de I. L.Caragiale, unde copiii au observat și analizat comportamentul copilului răsfățat de cele trei doamne, mam’mare, mamițica și tanti Mița.

Ei au identificat cu brio că tânărul  Goe era mofturos, năstrușnic, stupid, încăpățânat, obraznic, impacient, însă acestor calități negative, copiii au atribuit sinonimele de modest, răbdător, nepretențios, cuminte etc.

Văzându-l cât e de needucat, copiii au oferit un șir de sfaturi pentru acest băiat, după care au fost provocați să decodifice sensul titlului „D-l Goe” atribuit unui copil, de aici ei au dedus că titlul este unul moralizator, pentru a sublinia încă o dată faptul că tânărul Goe își permitea multe lucruri asemeni unui domn mare.

Micii utilizatori au fost puși în situația D-lui Goe pentru a afirma normele de comportament proprii; tot ei au fost cei care au revenit la fișa studiată data trecută pentru a stabili diferențele dintre ceea ce fac oamenii binecrescuți și ceea ce făcea D-l Goe.

La final, copiii au ajuns la concluzia că D-l Goe nu este un băiat binecrescut și că el poate servi drept exemplu pentru copiii lipsiți de conduită, astfel încât aceștia să memorizeze lecția bunelor maniere și să se corecteze și adapteze normelor de comportament utile societății, dar în primul rând personalității lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s