Războiul nu trece nici după 25 de ani de la izbucnire, nu trece și nu se limitează la o singură filă a istoriei, căci urmele pe care le-a trasat sunt prea mari să se încadreze într-o pagină.
Prin urmare, serviciul „O lecție de istorie altfel” nu s-a limitat la o singură discuție pe acest subiect, numit 25 de ani de la Războiul de pe Nistru, de data aceasta dirijorii discuției au fost reprezentați de către Andrei Covrig, colonel în rezervă și participant al războiului și istoricul, Mariana Țăranu, care au reconstituit alături de tineri trecutul pătat de urma neagră a războiului.
Din aceste relatări, tinerii de la Centrul de Excelență în Construcții și-au formulat o concluzie aparte despre statele implicate în conflictul armat, despre statele care au trecut și trec prin situații similare.
Nu au rămas în umbră nici etapele Războiului de pe Nistru, nici mercenarii, nici fotografiile care au surprins cele mai crude și mai jalnice momente: artilerii, tranșee, refugiați, microbuze atacate, înmormântări.
S-a păstrat totul, groaza și suferința prin care au trecut ostașii, jertfele războiului hibrid, care din păcate, sunt menționate fragmentar, fără exemple și fără cinstire de eroi.
Lecția dată a concretizat încă o dată situația ostașilor, cum că „Ostașul nu alege cu cine să lupte și unde să lupte”, iar atunci când li s-a zis că aceasta este o datorie națională, au luptat și au murit din și pentru această datorie, care până la urmă s-a dovedit a fi „datorie de interese”.
Întrebările au fost nenumărate, fiecare a dorit să obțină un răspuns în direcția care-l preocupa, care părea a fi nedeslușită pentru o minte tânără, o minte care a parcurs istoria din cărți și din auzite, iar ocazia de a auzi și vedea pe viu, un veteran de război, este unică, cum unice și reale sunt răspunsurile primite la neclaritățile apărute.
Pauza de meditație a fost trasată în jurul dictonului „Când nu poți distruge o mișcare, trebuie să o conduci” sau „Cine controlează trecutul, controlează viitorul”.
Tinerii au fost activi, altfel nici nu puteau fi, căci așa le stă în fire tuturor celora care vin la activitățile propuse de biblioteca „Ovidius”.
Vă așteptăm cu drag la alte lecții, la alte subiecte intrigante, care nu trebuie lăsate în umbră, căci istoria nu ia sfârșit aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s