Astăzi, la Biblioteca „Ovidius” a avut loc lansarea cărții „La Nistru, la mărgioară…: File de istorie despre cetatea Ciobruciu, Iurghici-Palanca”, autor Ștefan Agachi, fost anchetator, președinte al Judecătoriei raionului Ștefan Vodă; președinte al Tribunalului Tighina; judecător-asistent la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe de o parte. Iar pe cealaltă parte – poet, pictor, caricaturist, membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Epigramiștilor și Caricaturiștilor din Republica Moldova. Este deținător a mai multor diplome și premii de la concursuri de carte, de poezie, de epigrame din Republica Moldova și România. Este lauriat al Concursului Internațional de caricatură din orașul Alba-Iulia, 2011.
 Autorul invitat a lansat cartea „La Nistru, la mărgioară…: file de istorie” din tot spațiul Transnistrean, începând cu evenimentele din 1812, de la Cetatea Albă și până la cea a Tighinei; despre folcloristul Ștefănucă: despre alte cetăți, fortărețe și pălănci; date inedite despre activitatea poetului rus Alexandr Pușkin în Basarabia; despre dispariția a mai multor sate și exodul de astăzi; Despre Ștefan Ciobanu, membrul Sfatului Țării și relațiile lui cu Alexe Mateevici. Despre polivalența lui Mihai Eminescu etc.

Apoi a urmat discursul scriitorului Boris Druță despre cum a ajuns judecătorul Agachi să-și publice creațiile, prima lui carte fiind „Însurătoarea de pe urmă”, înzestrată cu caricaturi proprii.
Protagonistul a citit versurile lirice „Ciuburciu” și „Basarabia, anul 1940, mileniul doi”, „Iubesc femeile” ș.a., lăsând la desert un mănunchi de epigrame. Elevii Centrului de Excelență în Construcții au aplaudat îndelungat recitalul autorului. Ei au pregătit o informație despre activitatea lui Ștefan Agachi, recitând câteva versuri din creația lui.
Poetul a lăsat mai multe cărți cu autografe pentru bibliotecă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s