Proverbele românilor din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria și Macedonia : Proverbe, zicetori, povățuiri, cuvinte adevărate, asemănări, idiotisme și cimilituri. Vol. I: Operă premiată de Academia Română / cu un glosar romano-francez de Iuliu A. Zanne. – București: Ed. Librăriei Socec și Comp. 1895. – 781 p.
Începând cu Săptămâna Patimilor, în care ne aflăm, biblioteca „Ovidius” lansează rubrica „Din cărțile vechi și rare ale colecției Bibliotecii „Ovidius” cetire”, în care vom publica tematic proverbe adunate de Liviu A. Zane în culegerea sa „Proverbele românilor din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria și Macedonia”, editată începând cu anul 1895 în 10 volume, dintre care 4 volume (I, II, III și VII) au ajuns și în colecția bibliotecii noastre. Sunt proverbe cunoscute sau culese de autor; proverbe sătești; proverbe întrebuințate numai de literați și proverbe dubioase sau traduse din cele străine, care însă nu s-au „depărtat” din diferite motive. Ne v-om strădui să fim cât mai aproape de original, unele litere lipsă le vom adăuga în paranteze, pentru a înțelege sensul. Savurați din mireasma folclorului nostru românesc, iar cei interesați de mai mult, sunt invitați la bibliotecă pentru a face cunoștință cu originalul (patru culegeri voluminoase, în formă de dicționare).
Semne convenționale:
* Proverbe cunoscute personal de autor sau culese de dânsul.
Proverbe sătești.
Proverbe întrebuințate numai de literați.
Proverbe dubiose, sau traduse din cele străine, cari însă nu s-au depărtat, pentru diferite motive.
LUMINA
Vol. I
LUMINA RĂMÂNE LUMINĂ DE ȘI ORBUL N-O ÎNTÂMPINĂ. (G. Munteanu)
Adevărul are ființa sa proprie și nu depinde de noi. Calitățile unui om se văd de toți, ca lumina sorelui, și chiar de le ar nega unii, sunt recunoscute de o lume întreagă.

* LUMINA MARE PRE CEA MICĂ ÎNTUNECĂ. (Dmitrie Cantemir)
Când precum stelele nu se mai văd când resare so(a)rele, de asemenea cei mici remân nebăgați în se(a)mă când cei mari sunt de față.
*CA LUMINA ILEI (Ca lumina zilei)
Se ice la un lucru sigur și a-cărui ființă nu se po(a)te tăgădui.
Vol. III
LUMINA LA ÎNTUNEREC MAI MULT LUMINE(A)ZĂ. (Iord. Golescu)
Adică cel învățat între cei proști (Golescu)
* DREPT CA LUMINA (CEA DREAPTĂ). (D. Țichindeal)
Adică fo(a)rte drept.

* AU APRINS LUMINA
Au priceput, au înțeles.       

Lasă un comentariu