Maestrul Petre Neamţu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, a împlinit astăzi 65 de ani.  
Petre Neamţu s-a născut la 4 februarie în anul 1950. A absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În perioada anilor 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. Din anul 1985 şi pînă în prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. 
Petre Neamţu a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec şi Dans „Hora”. În anul 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. El este autorul multor creaţii pentru orchestră, care sunt înregistrate şi se păstrează în fondurile Companiei „Teleradio Moldova”. Este, de asemenea, autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale şi instrumente solistice.  
Sub conducerea lui Petre Neamţu, Orchestra „Folclor” a efectuat turnee în mai multe ţări, inclusiv în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Şri-Lanka, Nicaragua şi SUA. Totodată, Petre Neamţu şi Orchestra „Folclor” au participat la câteva ediţii ale Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova şi la Concursul de Creaţie şi Interpretare a Romanţei „Crizantema de Aur” de la Tîrgovişte. Pentru contribuţia de excepţie la organizarea Festivalului-Concurs „Maria Tănase”, Petre Neamţu a primit Diplomă de excelenţă din partea Guvernului României. 
În anul 1989, Petre Neamţu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 1993, maestrul a fost distins cu Medalia  „Meritul civic”, iar în anul 2000 – cu Ordinul „Gloria Muncii”. În 2010, dirijorul Petre Neamţu a devenit Artist al Poporului.
La mulți ani, maestre! Multă sănătate și inspirație artistică!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s