Semne de carte și biblioteci
Eugène Sue (pe numele adevărat Joseph-Marie Sue) s-a născut în 1804 în Paris. O stradă în districtul 18 din Paris îi poartă numele, stradă localizată în vecinătatea stației de metro Marcadet-Poissonniers, nu departe de Monmartre. De asemenea, o alta, în Mexico City, în zona Polanco, a primit numele scriitorului.
Experiența acumulată de Sue în perioada în care a servit în marina militară franceză a constituit izvorul de inspirație pentru opere ca „Kernock, le pirate”, „Atar-Gull”, „La Salamandre” (2 vol.), „La Coucaratcha” (4 vol.) și altele care au fost scrise în plină epocă romantică (1830).
Eugène Sue a fost puternic influențat de ideile socialiste ale timpului, idei care au stat la baza faimoaselor sale lucrări, cum ar fi: „Les Mystères de Paris” (un roman îndreptat împotriva tarelor catolicismului și publicat în „Journal des débats” de la 19 iunie 1842 până la 15 octombrie 1843) sau „Le Juif errant” publicat în zece volume, cel mai popular roman publicat sub formă de foileton.
După Revoluția de la 1848 a fost exilat din Paris, în 1851, ca urmare a protestului său îndreptat împotriva loviturii de stat de la 2 decembrie. Acest lucru a stimulat însă creativitatea artistică a scriitorului. Sue a murit la Annecy (Savoy) în 1857.
P. S. Carți de pe raft: „Paiața” (2 vol. București, 1987); „Misterele Parisului” (București, 1993).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s