Semne de carte şi biblioteci

Scriitoarea engleză Emily Jane Brontë , cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (Wuthering Heights), s-a născut în 1818.
Emily Jane Brontë a fost romancieră și poetă engleză, renumită pentru romanul său Wuthering Heights – clasica literaturii Engleze. Emily a fost a doua din cele trei surori Brontë: Cherlotte și Anne. Ea a publicat sub pseudonimul andogin – Ellis Bell. Emily s-a născut în Thorton, lîngă Bradford în Yorkhire în familia lui Patrick Brontë și Maria Branwell. Ea a fost sora mai tînără a lui Charlotte Brontë și a cincea din cei șase copii. În 1824, familia Brontë a schimbat locul de trai în Haworth, unde tatăl său a devenit vicar. În copilărie, după moartea mamei sale, cele trei surori și fratele lor – Patrick Branwell Brontë au creat pămînturi imaginare pe care au inclus în istoriile ce le-au scris. Puține lucrări ale lui Emily din acea perioadă au supraviețuit, cu excepția poeziilor recitate de personaje (The Brontës’ Web of Childhood, Fannie Ratchford, 1941). În 1838, Emily a început să lucreze în calitate de guvernantă la Academia MissPatchett la școala Law Hill, lîngă Halifax, plecând după aproximativ șase luni din cauza îmbolnăvirii. Mai tîrziu, împreună cu sora ei Charlotte, ea a frecventat o școală privată în Bruxelles întemeiată de Constantin Heger și soția lui – Claire Zoë Parent Heger. Ei încearcă să deschidă o școală, dar nu au elevi suficienți.
Această a fost descoperirea talentului poetic a lui Emily de către Charlotte, ceea ce a dus la publicarea unui set de colecții de poezii în 1846, poeziile lui Currer, Ellis, și Acton Bell. Pentru a scăpa de prejudecățile împotriva scriitorilor de gen feminin, surorile Brontë au adoptat pseudonimul androgin. În 1848 ea a publicat romanul său unic Wuthering Heights ca două volume din setul compus din trei volume (ultimul fiind Agnes Grey scris de sora ei Anne). Structura sa inovativă a nedumerit criticii într-un oarecare fel. În 1850 Charlotte a editat și a publicat Wuthering Heights ca un roman aparte, semnîndu-l cu numele său adevărat.
Sănătatea lui Emily, la fel ca și a surorilor sale, slăbea din ce în ce mai mult din cauza climei aspre acasa și la școală. Ea răcise în timpul înmormîntării fratelui său ceea ce a dus la tuberculoză. Refuzînd ajutorul medical, ea a decedat la 19 Decembrie 1848 la aproximativ orele 14. Ea a fost îngropată lîngă biserica Sfîntului Mihail în Yorkshire de Vest.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s