Semne de carte şi biblioteci
George Pruteanu s-a născut la 15 decembrie 1947 în oaşul Bucureşti.
Tatăl lui, Paul Pruteanu (născut Pincu Solomonovici), a fost un medic și profesor universitar evreu din Bârlad, cu preocupări în organizarea sistemului sanitar și în istoria medicinei din Moldova. Mama lui, Sofia Pruteanu, a fost funcționară.
George Pruteanu a studiat literatura la universitățile din Iaşi și Bucureşti, obținând ulterior titlul de doctor în filosofie. Începând cu anul 1972 el a scris articole și eseuri pentru diverse reviste literare, ca de exemplu  Convorbiri literare, Cronica România literară, Contemporanul.
După Revoluția din anul 1989 acontinuat să lucreze ca jurnalist și critic literar pentru reviste și ziare. Între 1995 și 1999 el a fost realizatorul unui program zilnic de televiziune de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române, Doar o vorbă să-ți mai spun, care a fost prezentat mai întâi la Tele7 ABC (1995), apoi la Pro TV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea Doar o vorbă ț-i mai spun, la TVR (1997-1999 și din nou în 2006). Rubrică de cronică literară[în Dilema. Rubrica „Veto” (publicistică pe teme cultural-politice) în Cuvântul.
Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca „Legea Pruteanu”, care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conțină și traducerea în română.
Pruteanu a criticat industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută și la manele, pe care el le-a numit „un gunoi”.
George Pruteanu a decedat la 27 martie 2008 la București în urma unui infarct miocardic şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s