Semne de carte şi biblioteci
Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880 în Paşcani, vestul Moldovei. Părinții lui au fost avocatul Alexandru Sadoveanu din Oltenia și Profira Ursache, fată de răzeşi analfabeţi din localitatea Verşeni. Părinții nefiind căsătoriți, paternitatea scriitorului și a fratelui său Dimitrie (mort de scarlatină în 1888) au fost recunoscute abia în anul 1891. Familia își avea originile în Sadova, conform numelui ales (lit. „din Sadova”), adoptat de aceasta abia în 1891. Tatăl Alexandru avea o căsnicie nefericită, iar izolarea din viața publică a avut un impact negativ asupra întregii familii. Istoricul literar Tudor Vianu considera că acest contrast dintre identitățile regionale și sociale au avut rolul lor în formarea autorului, deschizându-i calea spre o „universitalitate românească”, notând totodată că Sadoveanu era atașat de rădăcinile sale moldovenești. Mihail a mai avut un frate, tot cu numele de Alexandru, a cărui soție a fost criticul literar Izabela Morțun (cunoscută mai târziu ca Sadoveanu-Evan, verișoara activistului socialist Vasile Mortun. Celălalt frate, Vasile Sadoveanu, a fost inginer agronom.
Începând cu anul 1887, Sadoveanu face școala primară la Pașcani. Profesorul său preferat, Dl. Busuioc, a fost cel care l-a inspirat să scrie colecția de povești Domnu Trandafir. În timpul liber, tânărul Sadoveanu obișnuia să exploreze regiunea natală mergând pe jos, la vânătoare, pescuind, sau doar pentru a contempla natura.  Și-a petrecut vacanțele de vară la Verşeni, la rudele mamei. În timpul călătoriilor sale, Sadoveanu vizita țărani, iar felul cum se comportau în prezența autorităților i-au modelat, conform criticilor, perspectiva asupra societății. Din cauza expedițiilor în bălțile Șomuzului și la Nada Florilor va rămâne un an repetent la liceu. Debutează în literatură la 16 ani.
P.S. Pe rafturile bibliotecii:

Opere alese: În 22 de volume; Evocări; Frații jderi; Hanul Anuții; Istorisiri de dragoste; Istorisiri din Ardeal; Însemnările lui Nicolae Mania; Întâia dragoste; Maria sa, Puiul Pădurii; Mihnea Cocor; Muncitori și păstori; Nada Florilor; Neamul Șoimăreștilor; Nicoară Potcoavă; Nopțile de Sânzâeni; Nunta domniței Ruxanda; Nuvele. Povestiri; Oamei și locuri; Poezia populară; Povestiri de dragoste; Povestiri pentru vânători și pescari; Anii de ucenicie; Baltagul; Aventurile Șahului; Cântece bătrânești; Creanga de aur; Despre marile povestitor Ion Creangă; Domnul Trandafir; Drumuri; Drumuri Basarabene; Dumbrava Minunată; Dureri înăbușite; Locul unde nu s-a întâplat nimic; Ostrovul Lupilor; Soarele în baltă; Strada Lăpușnei; Șoimii; Trei povești minunate; Țara de dincolo de negură mare; Țara mea; Uvar; Valea Frumoasei; Vameșii de drumul mare; Venea o moară pe Siret; Viața lui Ștefan Cel Mare; Zodia Cancerului; etc. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s