Semne de carte şi biblioteci
Scriitorul, ziaristul şi omul politic Andre Malraux (nume schimbat din André Berger)s-a născut la 3 noiembrie 1901 la periferia oraşului Paris. În anul 1905 părinții săi divorțează, André Malraux este crescut de mama și bunica lui, care avea un mic comerț într-un cartier periferic al Parisului. Malraux se înscrie la Școala de Limbi orientale și frecventează cercurile artistice ale capitalei, abandonează însă studiile la vârsta de 17 ani și lucrează într-o librărie pentru o editură. Printr-o lectură bogată, își completează cultura, frecventând și cursurile libere de la muzeul Guimet și școala de pe lângă muzeul Louvre. Primele sale cronici literare sau artistice apar începând cu anul 1921, an în care se căsătorește cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogată familie germană.
În 1923 pleacă în Indochina, unde la 23 decembrie este arestat pentru că încercase să fure un basorelief prețios din ruinile unui templu cambodgian. Este condamnat la trei ani închisoare, și, abia în apel, pedeapsa i se reduce la un an „cu suspendare”, așa că se poate reîntoarce în Franţa. În 1925 revine la Saigon și înființează ziarul” L’Indochine”, cu o scurtă durată de apariție. Întors în Franţa, scrie primul său roman, „La voie royale”, în care relatează evenimentele la care a luat parte în Indochina. În anii 1926-1927 participă activ la operațiile grupurilor comuniste din Laos și China,
Începând din anul 1933, devine militant anti-fascist, participă la Războiul civil din Spania de partea forțelor republicane, organizând o escadrilă de aviație pe care o va comanda până în 1937. Totuși, după o participare în 1940 la congresul scriitorilor sovietici de la Moscova, începe să se distanțeze de ideile dogmatice ale comunismului. La izbucnirea celui de-al doilea război mondial se înrolează într-o formație de blindate în lupta împotriva Germaniei hitleriste. Arestat de nemţi şi interogat în închisoarea din Toulouse, în 1944 este liber. În 1945 se întâlnește cu generalul Charles de Gaulle, al cărui colaborator fidel și prieten va rămâne până la sfârșitul vieții. Începând din anul 1947 şi până în 1969 conduce diferite ministere, inclusiv şi cel al culturii. André Malraux a murit la Creteil, cu 20 de zile înainte de a împlini 75 de ani.
P.S. În colecţia bibliotecii noastre: romanele – „Speranța V.-I, II”; „Calea regală”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s