Semne de carte și biblioteci

Paul Ambroise Valéry se naşte la 30 octombrie 1871 în oraşul Sete din Franţa.
După absolvirea liceului, Valéry se înscrie în 1889 la facultatea de drept din Montpellier. În acest an publică primele sale versuri în stil simbolist în revista „Revue maritime de Marseille”. În 1802 se stabilește la Paris, unde frecventează cercul de poeți grupați în jurul lui Stephane Mallarme, cunoaște pe scriitorul Andre Gide și se împrietenește cu pictorul Edgar Degas. Versurile simboliste scrise între 1889 și 1898, pe linia creațiilor lui Mallarme și Verlaine, vor fi publicate mai târziu sub titlul „Album de vers anciens” („Album de versuri vechi”). Începând din anul 1892, face în fiecare dimineață însemnări în caietele sale, care vor fi publicate după moartea sa în 29 de volume, cuprinzând reflecții, eseuri, anecdote, aforisme și desene, cu tematică foarte variată, de la modele fizico-matematice la comentarii asupra vieții interioare, emoțiilor resimțite, proceselor de conștiință sau stărilor de vis.
Valery lucrează ca redactor cultural în ministerul de război, apoi – până în 1922 – este secretar particular al lui Edouard Lebey, directorul agenției de informații „Havas”. După Primul război  mondial, Paul Valéry devine un fel de „poet oficial” al Franţei, din 1924 este președinte al  „Pen Clubului” francez, în 1925 este ales membru al „Academiei Franceze”, în1936 este numit președinte al comisiei de cooperare culturală pentru expoziția universală din Paris, din 1937 deține catedra de poezie la College de France. În cursul celui de al doilea război mondial refuză să colaboreze cu autoritățile de ocupație germane și este îndepărtat din funcția de administrator al centrului universitar din Nisa. Paul Valéry moare la 20 iulie 1945 în Paris.
El a fost un mare scriitor francez, autor de poeme și eseuri, reprezentant al simbolismului tardiv în literatura franceză.
P.S. Cărţi în biblioteca noastră: Degas Dans Desen.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s