În seara de vineri, 26 septembrie, din îndemnul Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi preluat în premieră de bibliotecile din RM, Biblioteca Ovidius a organizat o nocturnă pentru prietenii bibliotecii noastre. Şi fiindcă a fost vineri, Clubul „Cinematograful de vineri” a pregătit un amplu program de filme de scurt metraj produse la Chişinău. Viitorii specialişti în domeniul poştelor, care învaţă în anul 4 al Colegiului Politehnic din capitală, ne-au sunat în prealabil că doresc să participe la „Nocturna bibliotecilor” şi s-au ţinut de cuvânt.
Dar mai întâi, micuţii, într-un ceas nu prea târziu, au făcut cunoştinţă cu Colecția Enciclopedia ilustrată a copiilor.
 La 18.15 „tehnicienii” au ocupat locurile în faţa marelui ecran. Bibliotecara Victoria Cebanu a anunţat deschiderea nocturnei, iar preşedintele Clubului „Cinematograful de vineri”, Ion Borş, a vorbit despre programul  serii. La început, a rulat filmul social „Pachetul” (imagine Nicu Borş, regie Silvia Mârzenco, în rolurile principale: Victor şi Alexandra Drumi, Pavel Mârzenco, Sergiu Finiti). Au urmat filmele: „Când se aprinde lumina” (scenariu şi regia Igor Cobâleanschi; în roluri: Mihai Ciolac, Sergiu Voloc, Ion Sandu şi Sergiu Creţu); „Unde merge Boierul?” (lucrare de diplomă – Sănduţa Grigore; scenarist Mihai Poiată;  în rolurile principale: Vasile Fotescu şi Ion Jitaru); „Saşa, Grişa şi Ion (Producţie „Moldova-Film”; un film de Igor Cobâleanschi; în roluri: Valentin Cucu, Igor Mireanu, Sergiu Voloc)  şi „Cine arvoneşte, acela plăteşte” (Producţie „Telefilm-Chişinău 1989; screnariul şi regia Gheorghe Urschi).
După demonstrarea filmelor, tinerii, împreună cu bibliotecarii, au iniţiat o discuţie, constatând că, chiar dacă apuci drumurile prin străinătate, să nu uiţi niciodată de părinţi, oriunde ai fi („Pachetul”); au condamnat lăcomia din filmele „Când se aprinde lumina” şi „Cine arvoneşte, acela plăteşte”; au râs de prostia omului („Saşa, Grişa  şi Ion) şi de cursele întinse bărbaţilor naivi („Unde merge Boierul”).
Participanţii au analizat şi alte filme, produse în Moldova. Unul dintre acestea a fost „Tunul de lemn” (Moldova – Film, 1986). „Descoperirea” tinerilor, însă, a fost că acest film este montat după povestirea cu acelaşi nume a lui Nicolae Esinencu şi că ar putea să o şi citească în cel de al 2-lea volum de Opere alese al cunoscutului scriitor.
 Apropo, o  parte din participanţi au fost pentru prima dată la „Ovidius”, au „descoperit-o”, s-au înscris pentru a participa şi la alte manifestări culturale şi, bineînţeles, pentru a avea aces liber la cărţile bibliotecii.                                                                                                                    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s